Op pad ; Oogstdagen in Ophemert!

Gepubliceerd op 5 september 2023 om 11:23

De oogstdagen in Ophemert, in 2022 ging ik voor het eerst in augustus, ik had er geen voorstelling van maar het was bij ons aan het einde van de straat dus ik wilde wel even gaan kijken. Met een vriendin uit het dorp en haar dochter ging ik samen met Jeppe en toen nog kleine Fien op pad. Het was even ploeteren met een wagen door het gras maar ach.. 

Wat kun je zien?

Tijdens de oogstdagen in Ophemert kun je zien hoe er geoogst wordt, van aardappels op het veld tot graan maar ook andere ambachten worden vertegenwoordig zoals een smit en mandenvlechter. Dit gebeurd met zowel moderne machines als oude machines.

Jeppe vond het echt fantastisch om te zien vooral de oude machines die echt aan het draaien waren. Hij heeft wel een half uur staan kijken naar de graanmachine. Verder kun je ook kijken bij allerlei dieren, tractors bekijken en er is een soort markt met zowel 2e hands spullen als nieuwe maar denk ook aan een lekkere zak net geoogste aardappelen. 

Lekker actief voor kleintjes  

Voor de kleintjes is deze dag heel actief gemaakt, zij kunnen :

  • Koekjes bakken in een op vuur gestookte oven; 
  • Graan malen via een fiets of met de hand;
  • Meehelpen met aardappels oogsten op het land;
  • Een rondje rijden op de tractor; 
  • Er was een plank achter een paard gemaakt waar de kindjes op konden zitten zo werden ze 'meegesleept' een rondje over het terrein;
  • Knutselen met aardappel (schilderen en stempelen met verf);
  • in 2023 kon je een krans knutselen;
  • Zelfs aardappels wassen, snijden en daar werd dan friet van gemaakt die ze zelf konden opeten; 
  • Tussen de dieren lopen ze aaien. 
  • Een behendigheidsparcours doorlopen met mini tractoren

Kortom de kindjes konden van alles doen en beleven maar ook vooral zien. Mensen lopen er in kledingdracht van vroeger en er wordt geprobeerd om een beetje de sfeer van vroeger na te bootsen. 

Wij vinden dit een enorm leuk uitje en helemaal omdat de toegang gratis is. Vandaar dat we in 2023 weer even zijn gaan kijken, deze dag wordt jaarlijks gepland in augustus en is van 10.00 tot 17.00 uur.

Voor de papa's en mama's is er ook wat te eten en te drinken en muziek en in 2023 kregen we nog een gratis consumptie i.v.m. het zoveel jarige bestaan. 

Meer lezen over wat er te doen is?

Historische Oogstdag in Ophemert – Ophemert.nl – het online dorpsplein van Ophemert

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.