Help, waar blijft mijn haar?

Gepubliceerd op 7 mei 2021 om 15:32

Net na de bevalling, 2 maanden na de bevalling en 6 maanden na de bevalling

7 maanden na de zwangerschap kan ik eindelijk zeggen dat mijn haar weer in zijn oude vorm terug komt. De eerste drie maanden na de bevalling was er niets aan de hand, de volle bos die ik had was nog gewoon aanwezig en ik was er blij mee! 

Maar toen, na 3 maanden begon de ellende, haaruitval. Ik kon mijn kont niet keren in huis of er lag een tapijt achter me. Echter overal lag haar.. er was niet tegenop te stofzuigen. Vooral de badkamer was een drama, de witte mat was niet langer wit maar bruin als ik er had geföhnd of mijn haar borstelde en de doucheput daar zullen we het maar niet over hebben. 

In eerste instantie dacht ik, ik wordt kaal zoveel haar viel er uit. Daarnaast was het me ook niet bekend dat dit een 'after' birth kwaaltje was. Je hoort wel eens 9 maanden op, negen maanden af maar wat het inhield ik had géén idee. En dus ging ik op onderzoek uit en was google weer eens mijn beste vriend, ook vroeg ik vriendinnen of ze dit kende en wat bleek al mijn vriendinnen wisten waar ik het over had. De een had het enkele weken en de ander had pas na een jaar zijn oude haardos terug. 

Als ik mijn foto's terug kijk dan zie ik weinig verschil maar toch was ik gevoelsmatig half kalend. Op een gegeven moment was een grote knot nog de enige optie. Ik zorgt youtube af naar manieren om mijn haar voller te maken en kocht volume poeder. Naast haar uitval was mijn haar ook enorm vet en snel vet. Waar ik me voor de zwangerschap had aangeleerd om mijn haar om de 3 dagen te wassen kon ik nu na een halve dag onderhand alweer onder de douche. Vooral de zijkanten naast mijn oren was een probleemzone. 

Op internet vond ik er zelfs een naam voor haaruitval na de zwangerschap: De medische term voor haaruitval na de zwangerschap is alopecia postpartum.

Ons haar maakt verschillende fases door:

  • Groeifase  de anagene fase : Dit is de fase waarin het haar groeit. Ongeveer 80% tot 90% van je haren zitten in dit stadium. Deze fase duurt gemiddeld twee tot zes jaar en bepaalt hoe lang je haar kan worden.
  • Overgangsfase de katagene fase : in deze fase stopt je haar groeien. De overgangsfase naar de volgende fase duurt ongeveer twee weken. 
  • De volgende fase is de Rustfase genaamd de: telogene fase. In deze rustfase groeit het haar niet, het 'rust'. Deze fase duurt drie tot zes maanden. Daarna begint een nieuwe groeifase. De oude haar wordt uit het haarzakje geduwd en er groeit een nieuwe haar uit.

Tijdens een zwangerschap zit  95% van je haar (ongeveer)  in een de groeifase waardoor het dus minder uitvalt. Dit is ook de reden dat je kan merken dat je haar steeds voller wordt tijdens je zwangerschap. Bij sommige vrouwen verandert zelfs de textuur. Dit alles komt door een verandering in je hormoonhuishouding. Waardoor komt dit? Dit komt door de toename van het normaal Oestrogeen, deze regelt dus een nieuwe coupe tijdens je zwangerschap. 

Je begrijpt dat na je zwangerschap dit hormoon weer afneemt en je daardoor last krijgt van haaruitval (een inhaalslag). Op internet lees je dat dit gemiddeld na de 4 maanden begint maar bij mij en vele vriendinnen na 3 maanden, Dit terwijl ik ook nog 8 weken borstvoeding heb gegeven. Er wordt gezegd dat als je borstvoeding geeft het vaak begint als je met de borstvoeding stopt. 

Ik ben na deze periode begonnen met haarvitamines (zie review) en bent recent gestart met knoflook shampoo (hier volgt nog een review over). Verder raad ik je aan op te passen met je haar föhnen en stylen met warmte en knip er lekker een stukje af, dit werkte voor mij goed en hierdoor was het ook weer beter uitkambaar. Verder is het gewoon uitzingen tot het minder wordt, het hoort erbij zullen we maar zeggen. Maar geloof me het wordt weer beter! 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.