De grootste leugens over de 2e bevalling, makkelijker? Hell no!

Gepubliceerd op 21 juli 2023 om 18:00

Als ik de titel van deze blog zie dan moet ik stiekem al lachen, de tweede bevalling gemakkelijker? haha nou NEE! In mijn geval dan, ik hoop oprecht voor alle andere vrouwen dat het er alleen maar beter op wordt maar ik wil wel het de bubbel even doorprikken, het is niet altijd beter, mijn motto is echt : elke zwangerschap en bevalling is anders. 

De bevalling van Jeppe

de zwangerschap met Jeppe ging sowieso goed, ondanks het moe zijn en het brandend maagzuur heb ik eigenlijk niks te klagen gehad, de dag van de bevalling liep ik nog door het tuincentrum te struinen, verzorgde ik de catering voor de stratenmakers, ging op bezoek bij mijn oma.. en na het avondeten toen ik rustig ging zitten braken mijn vliezen en 7 a 8 uur later was Jeppe geboren. Even wat eten, douche in het ziekenhuis en 's nachts waren we al weer thuis. 

Fien

Hoe anders is de bevalling van Fien gegaan.. De enige overeenkomst was dat de vliezen uiteindelijk op precies hetzelfde termijn braken maar weeën? Het was eerst nog de vraag of mijn vliezen überhaupt gebroken waren.. achteraf bleek ik een hoge vliesbreuk te hebben waardoor we al een dag bezig waren om te bepalen of het nou echt vruchtwater betrof of niet. Doordat er niks op gang kwam, telkens weer controles aan de GT. scan. En na 3 dagen was het klaar met mijn eigen verloskundige en werd ik medisch. Zo dat was even slikken.. want ik wilde zo graag opnieuw met Meriam bevallen. En na 4 dagen belandde ik zelfs in het ziekenhuis omdat er maar niks kwam.. ondertussen steeg mijn bloeddruk en was ik het wachten echt wel zat. Na het innemen van medicatie om het op te wekken.. kwam na de tweede ronde tabletten ineens alles in één keer opzetten. Véél heftiger dan de eerste keer en daarom wilde ik al snel ondanks mijn mega prikangst overgaan op pijnverdoving.. maar zover kwam het niet want de kleine meid had besloten ik kom eraan.. en binnen 3 kwartier was mevrouw er, mijn moeder de bevalling gemist en ik volledig van de wap. Ik wilde niks van Fien weten, voelde me hondsberoerd en wist niet waar ik het zoeken moest. Mijn bloeddruk was enorm hoog en de naweeën waren niet te doen. 3 uur lang was ik van de leg. Hoe rustig en geleidelijk het natuurlijke proces ging bij Jeppe, hoe heftig en veel te snel het bij Fien kwam opzetten. Ik heb dan ook de overtuiging opgedaan (mijn mening) dat het opwekken van weeën en de bevalling gewoon veel heftiger is en ik zou in het vervolg (al willen wij geen kindje meer) echt proberen om opwekken tegen te gaan als dit geen enorme gezondheidsredenen te weeg brengt voor het kindje. na deze tweede bevalling moest ik ook twee nachten in het ziekenhuis blijven, werd er gedacht aan zwangerschapsvergiftiging en kreeg ik een tas met medicijnen voor de bloeddruk mee naar huis om mijn bloeddruk onder controle te houden. Verder is project borstvoeding door de heftige naweeën en het feit dat ik me enorm slecht voelde ook mislukt. Terugkijkend op beide bevalling zou ik die van Fien niet over willen doen en vond ik de eerste echt vele mate fijner. 

Een voordeel

Wat wel een voordeel was, ja die was er. Je weet beter wat je kan verwachten, je vertrouwd je eigen lichaam beter en de 'uitgang' is al een keer gebruikt. In mijn geval betekende dat ondanks de snelle bevalling : niet uitgescheurd. Waar ik na de eerste bevalling meer last heb gehad van de hechtingen en zwellingen dan van de bevalling zelf stond ik de tweede keer de volgende ochtend mezelf alweer te douche en kon ik me lekker vrij bewegen zonder pijn. Zo zie je maar elk voordeel een nadelen. 

Wat ik dacht

Ik heb de hele tweede zwangerschap gedacht dat de bevalling van Fien nog sneller zou gaan dan die van Jeppe. Uiteindelijk toen heb op gang kwam was het ook réte snel, maar de aanloop heeft zo'n 4 a 5 dagen geduurd. Ik heb zelfs een tijd met de gedachte gelopen dat het wellicht wel zo snel zou gaan dat ik thuis zou bevallen. Dat liep toch wel even anders, over in een medische bevalling. 

Ga er dus altijd zo blanco mogelijk in en laat het op je afkomen, maar ga er niet vanuit dat het de tweede keer gemakkelijker gaat al gun ik dat iedereen. Je kan het maar beter op je af laten komen, dan te denken... ooh die tweede keer doe ik wel even. 

Liefs.

Merel 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.