Je zorgverzekering aanpassen bij de komst van een baby!

Gepubliceerd op 3 september 2021 om 11:17

Een baby mogen krijgen is het aller mooiste wat er is, maar het is wel even een uitgave om alle leuke en praktische babyartikelen bij elkaar te krijgen. Dit kan je zo duur maken als je zelf wilt, maar een belangrijk punt om ook goed na te kijken is : je zorgverzekering. 

De verzekering, maar één keer per jaar aanpasbaar

Ben je net in januari of februari zwanger geworden en heb je voor dat jaar al een zorgverzekering lopen dan kan je helaas niet zoveel meer. Je kan namelijk maar eenmaal in het jaar je verzekering aanpassen. Wij kozen er dus op de gok voor om in januari (toen we nog niet wisten dat we zwanger waren) om te kiezen voor een goede verzekering voor een heel jaar, met de hoop dat jaar dan ook zwanger te worden. 

Waar moet je op letten? 

  •  Kijk voor jezelf goed na wat er al in het basispakket zit, het is fijn om te weten dat al een groot gedeelte daarin geregeld is. 
  • Er zit altijd een eigen risico aan de kraamhulp. Dit wordt per jaar bepaald, momenteel geldt het volgende: Bij kraamzorg geldt er in bepaalde gevallen een eigen bijdrage: Voor kraamzorg thuis geldt een wettelijke eigen bijdrage van €4,60 euro per uur (2021). Voor kraamzorg in het ziekenhuis (zonder medische noodzaak) geldt een eigen bijdrage van €18,50 euro per dag (voor het kind) en €18,50 euro per dag (voor de moeder).
  • Bepaal of je in het ziekenhuis wilt bevallen ja of nee, ongeacht of je een medische indicatie krijgt/hebt. Dit wordt per jaar bepaald. Momenteel geldt bijvoorbeeld : De kosten voor een thuisbevalling en ziekenhuisbevalling met medische noodzaak worden helemaal vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Voor een bevalling zonder medische noodzaak in een geboortecentrum krijg je €225 per dag vergoed (2021).. Je betaald een eigen bijdrage van €369,40. Voor een bevalling zonder medische noodzaak in een ziekenhuis betaal je ook een eigen bijdrage. Dit bedrag verschilt per ziekenhuis. Hiervan wordt in 2021 een bedrag van €225 vergoed. Je maximale eigen bijdrage is in dit geval €415,66 Je kan jezelf hiervoor aanvullend verzekeren. 
  • Kolf : tijdens een bijeenkomst over borstvoeding werd er aangeraden om te kijken in je verzekeringspapieren of je verzekerd bent voor de aanschaf van een kolf (elektrisch). Wij hadden hier de verzekering niet op uitgezocht maar bleken hier voor verzekerd te zijn. Na een consult met een lactatiekunde en een brief waarin duidelijk stond dat het verstandig was om over te gaan op een elektrische kolf kreeg ik de kosten hiervoor (iets van €150,- euro) volledig vergoed. 
  • Maak een berekening wat je jaarlijks meer betaald aan de verzekering (over 12 maanden) en bereken de kosten die je verwacht te maken. Weeg dit tegen elkaar af! Soms klinkt het interessant maar betaal je onderaan de streep nog steeds alles zelf. 

Overige kosten waar je aan moet denken

  • Je kan kiezen voor een combinatie/NIPT testen. Wij hebben hier zelf niet voor gekozen maar mocht je hier voor kiezen dan is het wel goed om te weten : De combinatietest en de NIPT kosten ongeveer €180,12 en €175,- (2021) en worden alleen vergoed vanuit de basisverzekering als je een medische indicatie hebt. Je kan de kosten voor deze onderzoeken wel aanvullend verzekeren. Als uit de onderzoeken een verhoogd risico blijkt op een kindje met een chromosoomafwijking, worden de kosten van een eventueel vervolgonderzoek wel vergoed door je basisverzekering.
  • Pretecho : dit is natuurlijk niet medisch dus deze kosten komen voor je eigen rekening, Denk hierbij aan een bedrag tussen de €40 en €100 euro. Dit is ook weer afhankelijk van je wensen, wil je een 4D echo of alleen weten wat het geslacht wordt. 
  • Bloed prikken : aan het begin van je zwangerschap dien je bloed te prikken je wordt dan op een aantal dingen getest. Je betaald hiervoor geen eigen bijdrage maar dit valt wel onder de het eigen risico dus hier kunnen voor jou kosten aan verbonden zitten. 
  • Kraampakket: verschilt per verzekering of dit vergoed is, maar dit zijn geen wereldbedragen. Een volledig pakket kost als je hem zelf aanschaft rond de €30,- 

Waar was ik verzekerd?

Ik heb wat geïnformeerd bij vriendinnen waar zij verzekerd waren en zo kwam ik op Menzis uit. Ik wilde graag volledig verzekerd voor een bevalling in het ziekenhuis (zonder medische indicatie) en volledig verzekerd zijn tegen kosten rondom de kraamhulp. Ik heb in het jaar dat ik zwanger was €136,- euro betaald per maand, voor deze verzekering. Wel valt me op dat deze pakketten veel duurder zijn geworden zo vind je ze nu al niet meer onder de €150 euro per maand. Dezelfde verzekering bij Menzis is binnen jaar een bijna bijna 20 euro duurder geworden.

Mocht ik dus weer zwanger worden dan ga ik eerst een nieuwe berekening maken of het niet voordeliger is om het risico te nemen dat ik beval zonder medische indicatie in het ziekenhuis (wat ik wel opnieuw zou verwachten na mijn eerste zwangerschap) i.p.v. zo'n mega dure verzekering af te sluiten. De eclectische kolf heb ik namelijk al dus de enige kosten die ik verwacht zijn : de eigen bijdrage in het ziekenhuis (bevalling) en de eigen bedragen van de Kraamhulp. 

Goodluck met de zoektocht! 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.