Perineum crème tegen uitscheuren en/of een knip?

Gepubliceerd op 3 juli 2021 om 10:42

Ik had er wel eens van gehoord en veel vriendinnen van mijn zusje hadden er volgens eigen zeggen baat bij gehad. Crème tegen uitscheuren en/of een knip tijdens de bevalling. Nuchter als ik ben leek het mij niks maar ach.. baat het niet dan schaadt het niet!

Ik doe af en toe boodschappen bij de DM in Duitsland (de Duitse drogisterij) en kwam daar toevallig 'het' spul tegen dat zou moeten helpen tegen uitscheuren en of knip. In Duitsland zijn veel producten aanzienlijk goedkoper dus ook deze crème bleek goedkoper dan in Nederland en ging al snel mijn winkelmandje in. 

De benaming van deze crème is : Perineum Massageolie

Op de Nederlandse verpakking staat: Helpt een knip of uitscheuren voorkomen. Nou als dat nou eens zou werken! Dit product hoort bij de lijn van Weleda : Zwangerschap en Kraamserie die bestaat uit Natuurlijke verzorgingsproducten voor moeder en kind. 

Op internet lees je het volgende over deze crème: De meeste vrouwen wensen een bevalling zonder knip. Om het perineum soepel en elastisch te maken, kan massage voorafgaand aan de bevalling helpen. Perineum Massageolie is een speciaal ontwikkeld verzorgingsproduct ter voorbereiding op de bevalling. De olie kan vanaf week 34 in de zwangerschap gebruikt worden. Massage met deze olie op basis van amandelolie en tarwekiemolie (rijk aan vitamine E) helpt het perineum te versoepelen en vergroot de elasticiteit ervan. De stimulerende werking van de massage op de doorbloeding verbetert bovendien de soepelheid van het vaginale weefsel. De compositie van natuurlijke etherische oliën is mild en op het gevoelige gebied rondom de vagina afgestemd.

Dit doosje ging dus eerst voor langere tijd de kast is want je kon hem pas vanaf week 34 gaan gebruiken. In de week van 34 haalde ik hem weer te voorschijn en ging ik op internet op zoek naar een gebruiksaanwijzing aangezien mijn Duits niet heel toereikend is. 

Ik vond het volgende: De massage van de schede en het perineum kan door de zwangere vrouw zelf of door haar partner (3 tot 4 maal per week, gedurende 5 tot 10 minuten) worden gedaan. Voor je met de massage begint is het verstandig eerst naar het toilet te gaan en eventueel een bad te nemen om de doorbloeding te stimuleren en het weefsel zacht te maken.
Neem een aangename, ontspannen positie in en zorg voor een redelijke hoeveelheid olie op je duim (indien je partner masseert op de wijsvinger) zodat de duim goed over het weefsel glijdt zonder pijn te veroorzaken. Breng je duim 3 tot 4 cm in de schede en masseer de wand van de schede ritmisch en met lichte druk (volgens de wijzers op een horloge van 9 tot 3 en weer terug). Dit rekt het weefsel en de omliggende spieren uit, zodat het met elke massage soepeler en meer ontspannen aanvoelt. Het weefsel masseren tot het enigszins gaat kriebelen.
Aansluitend masseer je het weefsel tussen de schede en de anus (het perineum) voorzichtig tussen duim en middelvinger. Na de massage kun je olieresten rondom de vagina en het perineum met warm water wegspoelen.

Wat? De optie dat Jeroen dit zou gaan aanbrengen maakte me aller eerst enorm aan het lachen, ik zag mezelf al liggen met de benen wijd en Jeroen die de onderkant masseert. Ik denk dat er dan hele andere dingen gebeuren (wellicht wordt het perineum daar ook elastisch van maar dat ter zijde). Die optie viel dus al snel af. Dus besloot ik het zelf te gaan doen. Ik besloot het te doen na een douche, ik zorgde dat ik naar de wc was geweest en bracht de olie aan op mijn duim. Vervolgens kon ik natuurlijk geen ontspannen positie vinden maar he, uiteindelijk zat ik half onderuit en begon te masseren. Heel eerlijk? Ik vond het super onprettig. één om te doen en twee het voelde ook vervelend. Daarnaast kom je er met dit soort dingen pas achter hoe lang 5 minuten duurt? Laat staan 10 minuten. Verder heb ik dat 'kriebelende gevoel' ook niet ervaren. Misschien was ik ook wat te fanatiek (lees: hardhandig) maar ik vond het helemaal niet fijn om te doen. Toch wilde ik volhouden dus 2 keer per week (vond ik echt meer als genoeg), verhaalde ik het kunstje tot aan de bevalling.  

Resultaat? 

Ik had een prima bevalling van 7 uur die super verliep zonder knip maar ik was toch echt wel uitgescheurd aan de onderkant, Ik had 3 hechtingen in totaal, 2 aan de buitenland en 1 aan de binnenkant. Als ik nu achteraf terug kijk dan vond ik dit uiteindelijk nog wel een van de pijnlijkste dingen de dagen van de bevalling en het herstellen van het plaatselijk delict. Alles was enorm dik en de hechtingen trokken enorm. Wat voor mij het beste werkte:

  • Zakjes met appelstroop uit de vriezer (appelstroop blijft vloeibaar waardoor je het heel mooi om de huid kan krullen, dit geeft enorm veel verlichting ook bij aambeien). Doe hier een hydrofiel washandje of doekje omheen (boeiend dat hij vies wordt, hebben we een wasmachine voor) 
  • Ik gebruikte VSM crème voor de baby met Calendulan billen crème. Je hebt ook litteken crème die zou ook goed moeten werken (alleen van horen zeggen). Dit hield de onderkant soepel. 
  • Schoonhouden onder de douche (alleen met water, geen Lactacyd of andere zeep!). Ik spoelde 's morgens en 's avonds. 
  • Verder : heel heel heel veel bloot liggen met de onderkant oftewel luchten die onderkant. Ik ging 's avonds gewoon in een badjas met niks eronder op de bank zitten met een handdoek en matje uit het kraampakket eronder. 
  • en de aller aller belangrijkste tip: HOUDT EEN WATERFLESJE MET LAUW WATER bij de hand als je gaat plassen want .. de urine loopt anders langs te hechtingen en ... dat brand en bijt enorm! Ik had een lang dun flesje met een spuitdopje erop gehaald in de supermarkt, dit flesje ging dag en nacht overal mee naartoe! Ik vulde deze net voor het plassen met lauw water en liet dit eerst lang mijn vagina lopen voor ik begon met plassen. 

Kijken kijken niet .. aankomen! 

Na een week was de ergste pijn wel weg, en één van de hechtingen was uit zichzelf gesprongen. De eerste dagen durfde ik niet te kijken 'beneden' maar de verloskundige raadde me toch aan dit te doen. Dus na 3 a 4 dagen hield ik er een spiegel voor en bekeek ik de onderkant, het viel me mee en door het te zien werd ik rustiger. Het was in mijn hoofd namelijk een stuk erger dan de werkelijkheid. Je kan altijd vragen wanneer het trekt of de verloskundige het kan controleren en eventueel de hechting kan verwijderen als deze te strak zit. Echt doe dit, blijf er niet mee lopen! 

Verder merk ik nu als ik ongesteld ben of wordt nog wel eens een trekkend gevoel op de plekken waar ik uitgescheurd ben (niet heel pijnlijk maar wel voelbaar). Momenteel (ik heb het nog een paar keer bekeken) zit er een net geheeld litteken aan de binnenzijde van mijn schaamlip aan de buitenkant (waar ook gehecht is) zie ik niets meer. Mijn oma vertelde me dat zij tot op de dag van vandaag (in de 80) nog wel eens haar litteken voelt trekken dus ik ga er vanuit dat dit blijvend is. Het is allemaal niet heel erg en ik zou ons kleine ventje er niet voor willen missen maar het blijft : kinderen, je moet er iets voor over hebben!

Conclusie: de crème heeft voor mij weinig gedaan maar dit zou ook kunnen komen doordat ik niet consequent 4 x per week 10 minuten heb gemasseerd. Dit omdat ik het zeer onprettig vond. Voor een volgende (indien gegund) zwangerschap zou ik het opnieuw proberen maar om nou te spreken van een wondermiddel? Nee. 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.