Recept: crackers van desem (discard)!

Gepubliceerd op 28 september 2025 om 10:00

Zuurdesem crackers

Al een tijd lang ben ik bezig met bakken met zuurdesem. Dat vraagt om een starter die je regelmatig moet voeden. Bij dat voeden gooi je telkens een deel weg, dat overschot wordt ook wel discard genoemd. Meestal belandt dit in de prullenbak of gootsteen, maar eigenlijk is dat zonde: het is immers nog steeds actief desem dat je óf kunt gebruiken om mee te bakken, óf als voeding kunt gebruiken voor je starter.

Omdat ik het jammer vond om steeds een deel weg te gooien, ben ik op zoek gegaan naar manieren om het toch te gebruiken. Zo ontdekte ik het maken van zuurdesemcrackers. Super makkelijk, je hoeft er geen uren op te wachten en het resultaat is verrassend lekker.

Wat heb je nodig? 

Eigenlijk heb je er bijna niks voor nodig: een oven, een bakplaat met bakpapier en natuurlijk de ingrediënten. En misschien een klein beetje geduld 😉. Meer niet! Ideaal dus om snel iets lekkers op tafel te toveren met dat restje zuurdesem.

Recept 

Ingrediënten

  • 250 g discard (actieve zuurdesem). Meer lezen over het maken van een starter? Kijk dan eens bij deze blog.
  • 2,5 el olijfolie

  • Zeezout, naar smaak

  • Optioneel: zaden, geraspte kaas of Italiaanse kruiden

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 170°C.
  2. Meng de zuurdesem met de olijfolie en breng op smaak met wat zeezout 

  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en giet het mengsel erop. Strijk het zo dun mogelijk uit met een spatel of de achterkant van een lepel.

  4. Strooi er naar wens zaden, geraspte kaas of kruiden overheen (je kan er ook voor kiezen om dit al door het beslag te mengen).

  5. Bak de crackers vervolgens ongeveer 10 minuten. Haal de bakplaat eruit en snij met een scherp mes of een pizzasnijder de laag in mooie stukjes. 

  6. Plaats vervolgens de bakplaat weer in de oven en ban de crackers in 30-40 minuten af. 
  7. Haal vervolgens de crackers uit de oven en laat ze even afkoelen. Breek deze vervolgens in stukjes.

Smullen maar!

En dan heb je echt héérlijke crackers. Je kan ze  eten met roomkaas of een andere dip of als vervanger van brood. 

Tips voor extra lekkere crackers

  • Hoe dunner, hoe krokanter: smeer het beslag zo egaal en dun mogelijk uit.
  • Blijf erbij: check de laatste 5 a 10 minuten even goed, want ze kunnen snel van krokant naar té bruin gaan.

  • Variëren: probeer ook eens rozemarijn en grof zeezout, sesamzaad of een vleugje chilipoeder.

  • Bewaren: laat de crackers volledig afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte pot of trommel. Zo blijven ze zeker een week knapperig.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.