
Fermenteerde thee oftewel kombucha
Kombucha is een gefermenteerde thee die wordt gemaakt met behulp van een symbiose van bacteriën en gisten, ook wel een SCOBY genoemd. Tijdens het fermentatieproces ontstaat een licht bruisend drankje met een friszure, soms fruitige smaak. Het wordt vaak gedronken als een natuurlijke dorstlesser en staat bekend om zijn mogelijke gezondheidsvoordelen. Steeds meer mensen maken kombucha thuis of ontdekken het in cafés en winkels als een trendy alternatief voor frisdrank.


Kombucha, ik hoorde er telkens weer over en zo raakte in erin geïnteresseerd. Mijn zoektocht startte op google.nl waar ik blog naar recept last, tips tot me nam en lijsten naliep op benodigdheden.
Hoe ga je te werk?
Wat heb je nodig om kombucha te maken?
Als je zelf kombucha wilt maken, heb je maar een paar dingen nodig. Het belangrijkste is de SCOBY. Dat is de levende cultuur van bacteriën en gisten die het fermentatieproces op gang brengt. Daarnaast gebruik je zwarte of groene thee en suiker, want daar leeft de SCOBY van. Verder heb je water nodig, een grote glazen pot om in te brouwen en een katoenen doek om de pot mee af te dekken zodat er geen stof of insecten bij kunnen komen, verder heb je een beetje startersvloeistof nodig, dit is eigenlijk gewoon eerder gebrouwen kombucha (van een eerdere batch).
Wil je je kombucha later bottelen en eventueel op smaak brengen met fruit of kruiden? Zorg dan ook voor schone glazen flessen die je goed kunt afsluiten. Daarmee kun je je kombucha laten bruisen tijdens de tweede fermentatie én leuke variaties maken met bijvoorbeeld gember, citroen of bessen.
Mijn ervaring
Ik kocht via marktplaats een SCOBY en wat startersvloeistof, de eerste poging was helaas niks. Zie de afbeelding hieronder, het leek wel een bakje kots met dunne slierten en ik moest er ook nog een €5,00 euro voor betalen. Na het bewerken stond er binnen één dag al schimmel op, na een week proberen heb ik deze weggegooid. De tweede poging had ik meer succes een mooie dikke 'zwam'. Hij koste ook €5,00 euro, maar deze is hij zeker waard. Hieronder zie je hoe hij in een zakje zat met wat startersvloeistof en in de pot zie je hoe hij staat te fermenteren voor de eerste keer.
Hoe werkt het?
Bereiding van Kombucha
-
Thee zetten
-
Breng 500 ml water aan de kook in een steelpan.
-
Laat hierin 3 a 4 theezakjes (of losse thee) 15 minuten trekken. Ik kies vaak voor een groene thee of zwarte thee.
-
-
Zoeten
-
Haal de theezakjes eruit en los de suiker op in de hete thee.
-
-
Verdunnen
-
Giet de zoete thee in een grote glazen pot.
-
Vul de pot aan met 1,5 liter koud water.
-
-
Temperatuur controleren
-
Zorg dat de thee niet warmer is dan 40 °C (handwarm).
-
-
Starter toevoegen
-
Schenk 50 ml kombucha (of appelazijn als je dit niet hebt) in de pot.
-
Leg de kombucha-zwam voorzichtig in de vloeistof. Soms zakt deze naar de bodem en soms zweeft hij op het water oppervlakte.
-
-
Afdekken
-
Bedek de pot met een schone doek en zet deze vast met een elastiek. Ik gebruik hier een kaasdoek voor maar je zou ook een theedoek kunnen gebruiken.
-
Zo komt er geen stof bij, maar kan de drank wel ademen.
-
-
Fermenteren
-
Zet de pot op een donkere, warme plek (kamertemperatuur of iets warmer).
-
Laat 7–14 dagen fermenteren, afhankelijk van de gewenste smaak. Zelf vind ik 9 dagen precies goed maar je kan tussendoor ook proeven met een rietje.
-


Na het fermenteren
-
Proeven
-
Na 7 dagen zie je een nieuwe zwam op het oppervlak. Bij de zwak die ik gebruik is dit een nieuw laagje.
-
Proef voorzichtig met een rietje langs/onder de zwam. is de drank nog te zoet, laat dan langer staan; is de smaak goed, ga verder.
-
-
Scheppen en bewaren
-
Haal de nieuwe en oude zwam (bij mij zitten deze op elkaar) uit de pot en leg ze in een diep bord met een beetje kombucha om ze te bewaren.
-
-
Bottelen
-
Zet een trechter met zeef in lege, schone flessen.
-
Giet de kombucha erin en sluit goed af.
-
Bewaar de flessen in de koelkast.
-
-
Nieuwe batch maken
-
Gebruik (een deel van) de zwam en wat kombucha als starter voor een nieuwe lading (50 ml).
-
Je kunt ook een extra zwam bewaren of weggeven aan iemand anders.
-


Kombucha op smaak brengen
Wil je je Kombucha een extra smaakje geven? Doe dan het volgende.
-
Giet een klein laagje vers fruitsap (100% fruit, geen concentraat) in lege glazen flessen.
-
Vul de flessen daarna met je reeds gefermenteerde Kombucha.
-
Zet de flessen nog 4–5 dagen op een donkere plek. In die tijd vergisten de fruitsuikers en ontstaat er extra koolzuurgas. Zo krijg je een natuurlijke, gezonde priklimonade
Belangrijk: draai de dop van de flessen elke dag even kort open. Zo kan het teveel aan gas ontsnappen en voorkom je dat de flessen teveel druk opbouwen (een ontplofte fles Kombucha wil je écht niet).
Zelf vind ik dit niet perse nodig, ik vind het na de eerste fermentatie na 9 dagen al erg lekker en smaak genoeg, er zitten dan alleen nog niet zoveel bubbels in, maar persoonlijk ben ik ook niet zo van de frisdrank.
Reactie plaatsen
Reacties