Rode bultjes op je bovenarm 'Keratosis Pilaris'

Gepubliceerd op 30 juni 2021 om 20:36

Die rode bultjes op je bovenarmen, veel mensen herkennen dit en hebben hier last van. Ik weet niet anders dan dat ik deze bultjes heb en wist tot verkort niet eens dat dit een  aandoening is die zelfs een eigen naam draagt. De naam van deze aandoening is : 'Keratosis pilaris '. Klinkt een stuk serieuzer dan rode bultjes vind je niet? 

Weetjes

  • Een ding is fijn om te weten : het is niet besmettelijk
  • Het komt vaak voor
  • Andere benamingen : Keratosis Follicularis, Lichen Pilaris en Folliculaire Keratosis
  • Het is een huidaandoening 
  • Het kan voorkomen op: bovenarmen, dijen, billen maar ook op het gezicht 
  • Het wordt ook  ‘anservel’ (anser = gans) oftwel ganzenvel genoemd. Het lijkt ook wel een klein beetje op een geplukte huid (waar de veren uit zijn) dus ik begrijp wel wat er bedoelt wordt. 

Wat is het? 

Het heeft te maken met overmatige productie van keratine. Dit verstopt de haarfollikels en hierdoor ontstaan er kleine (rode) bultjes en verdikt het de huid.  Kleine puistjes ontstaan en de huid voelt ruw en onregelmatig. De bultjes (keratosis) ter grootte van een speldeknop zijn onschadelijk en doen meestal geen pijn. Wel kunnen ze jeuken.

Wat moet je niet doen? 

Agressief/hard krabben/scrubben kan leiden tot ontstekingen. Ik heb zelf een tijdje scrubben geprobeerd maar het leek hier alleen maar erger van te worden. 

Lichamelijke en psychische problemen

Wanneer de symptomen optreden op zichtbare delen van het lichaam, kan Keratosis Pilaris problemen met het zelfvertrouwen opleveren en wat begint als een cosmetisch probleem wordt op die manier een psychologisch probleem. Gelukkig heb ik hier zelf geen last van, als iemand er wat tegen heeft kijkt hij maar de andere kant op! 

Wat kan je er tegen doen? 

Keratosis Pilaris hangt samen met een droge huid, hoe droger de huid hoe meer kans je maakt op deze aandoening. Ik las op internet dat Ureumcreme (een vette crème met ureum erin verwerkt) de bultjes kan verminderen. 

Ik ben begonnen met een crème van de Kruidvat met 10% Ureum erin verwerkt. Deze kost €4,99 per tube. Het is echt een dikke crème (en echt vet) waarvan je maar een klein beetje nodig hebt op beide bovenarmen in te smeren. In het begin smeerde ik veel te veel erop waardoor mijn armen na behoorlijk inwrijven nog steeds wit bleef. Maar naar mate ik langer smeerde kreeg ik beter in de gaten hoe ik moest doseren. Ik heb een periode van 4 weken 's morgens en 's avonds (dagelijks) deze crème gebruikt. Ik merkte na zo'n 2,5 week dat mijn huid rustiger werd, echt weg zijn de bultjes niet en nu (2 maanden verder) nog steeds niet maar ik vind mijn huid wel een stuk rustiger dan voorheen. Het lijkt of de bultjes minder 'omhoog komen' en minder rood zijn. Ik ben nu over gegaan na een aantal keer smeren in de week (2 a 3 keer na het douche in de avond of ochtend) en dit heeft het resultaat niet verslechterd! 

Kortom dit is geen wonder middel dat het probleem volledig oplost maar wel een product dat het probleem minder groot maakt mocht je er echt enorm last van hebben of het vervelend vinden nu we in de tijd van het jaar zitten waarin je meer lichaamsdelen 'bloot' geeft. 

Tip van flip: bewaar deze zalf in de koelkast, goed voor de houdbaarheid maar ook heel lekker na een dagje zon/warmte!  

Bij de apotheek kwam ik een versie tegen van FAGRON (ook met 10% Ureum) die ik heb alvast gekocht om na deze tube uit te proberen. Ik lees op internet namelijk meerdere reacties dat deze crème nog beter zou helpen en dat wil ik uiteraard graag uitproberen. Hierover later meer!  

Meer weten en lezen over dit product ? https://www.kruidvat.nl/kruidvat-10-ureum-zalf/p/5197494 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Pytrik
een jaar geleden

Thanks ik ga ook ook even bestellen bij kruidvat. Nog nieuwe tips? Liefs!