De 22 weken prik / kinkhoestprik

Gepubliceerd op 29 januari 2022 om 20:57

Wat is kinkhoest?

Het RIVM geeft het volgende aan: Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen die veroorzaakt wordt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan, waardoor hoestbuien ontstaan. Deze hoestbuien kunnen 3-4 maanden duren. Kinkhoest wordt daarom ook wel de ‘100-dagenhoest’ genoemd. De tijd tussen besmetting en de eerste verschijnselen is meestal 7-10 dagen.

Ofwel iets waar je echt niet op zit te wachten en al helemaal niet als je een kleintje hebt die net geboren is. Die kunnen hun energie het beste richten op eten, poepen, slapen ontdekken en vooral lekker groeien. Je begrijpt dat als zo'n kleintje kinkhoest krijgt dat die enorm veel energie kost omdat de longetjes nog niet volledig ontwikkeld zijn. 

Waarom is deze prik belangrijk voor je kindje?

Hierboven zie je het al staan is kinkhoest gevaarlijk voor klein baby's. Ze kunnen er bijvoorbeeld longontsteking of hersenschade door oplopen en in het ergste geval aan overlijden. Jaarlijks worden er wel 170 baby's met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis voor behandeling.

Hoe werkt het vaccin precies? 

Als aanstaande moeder (of zwangere moeder) kun je jezelf aanmelden voor een 22 weken prik. Dit is niet verplicht daarom maak je zelf een afspraak als je hier interesse in hebt. Je krijgt vervolgens een uitnodiging (bij ons ging dit via het consultatiebureau) rond de 22 weken. Heel eerlijk heb ik het beide keren een stuk later gehad (rond de 26/28 weken). Dit is geen probleem. Ons werd aangegeven dat het minimaal 7 weken van te voren moest voor een optimale werking maar op de site van de rijksoverheid lees je zelfs dat het zin heeft als je het twee weken voor je uitgerekende datum doet. 

Verder betaal je niks voor de vaccinatie, het is onderdeel van rijksvaccinatieprogramma en wordt sinds 16 december 2019 volledig vergoed/betaald door de overheid.  

Wanneer jij het vaccin hebt gehad, maak je antistoffen aan, via de placenta gaan deze naar je (ongeboren) kindje. Hierdoor geef je de kleine voldoende antistoffen voor de eerste maanden van haar/zijn leven. Mooi voordeel: ook jijzelf bent beschermd! 

Het vaccin wat je krijgt is een cocktail prik (oftewel meerdere). officieel is het een DKTP prik. Dit staat voor Difterie, kinkhoest, tetanus prik. Dus de prik beschermt niet alleen tegen kinkhoest maar ook tegen andere ziektes.  

Een andere bijkomstigheid is dat je kindje niet naar 2 maanden zijn/haar eerste prikje krijgt maar pas na 3 maanden. Jij hebt dus eigenlijk de eerst prik voor je kleintje genomen. Ik vind het toch altijd weer een dingetje als de kleine man een prik krijgt (lees: maar ik ben natuurlijk zelf als de dood voor prikken, dus wellicht niet helemaal objectief). 

Hieronder vind je het schema van vaccinaties voor je kleintje, hierin is de 2 maanden prik DKTP dus niet meegenomen. Neem je de 22 weken prik niet dat is je kindje dus al naar 2 maanden aan de beurt voor zijn eerste prikje. 

Wanneer en hoe plan je een afspraak?

Je maakt zelf een afspraak, je kan naar de site gaan van de rijksoverheid en daar vind je een telefoonnummer van het consultatiebureau in jou buurt of kun je een contactformulier invullen. Je wordt vervolgens uitgenodigd. 

Mijn ervaring

Ik heb in mijn vorige zwangerschap van Jeppe deze prik ook gehaald. Toen was het zetten een groter probleem dan erna, want ik heb er eigenlijk helemaal geen last van gehad. Deze keer voor de kleine meid stond ik er opnieuw niet om te springen maar... ik heb weer een afspraak gepland. Dit had nogal wat voet in aarde omdat Jeppe net 1 jaar een een paar maanden is en de vervangende verloskundige mij ineens onzeker maakte of ik de prik wel mocht halen (zo kort na de vorige week). 10 telefoontjes verder.. vele wachtmuziekjes en enige frustratie kreeg ik te horen dat ik hem gewoon mocht halen (elke zwangerschap opnieuw). Ik plande een afspraak, en werd echt enkele maanden later uitgenodigd. In de week  dat ik deze prik kreeg, moest ik ook naar het ziekenhuis voor de suikertest dus mijn week nog niet op (lees : de hel op aarde). De 22 weken prik zelf .. heel eerlijk ik voelde er bijna niets van. De dag van het zetten was ik niet helemaal lekker maar niet noemenswaardig ziek of iets. Wel kreeg ik na een dag een behoorlijke schijf op de plek waar het ingespoten was. Deze werd ook helemaal rood en warm. Ik kon hier ook niet op liggen tijdens het slapen en dit heeft wel tot 1,5 week geduurd voordat deze klachten over waren. 

Toch vind ik de voordelen meer opwegen dan de nadelen en zou ik bij een nieuwe zwangerschap opnieuw voor de prik gaan. Ik vind het fijn dat de kleine vanaf de geboorte beschermd is en vind het ook fijn dat de kleine het eerste prikje pas later krijgt. 

Mijn advies: volg je eigen gevoel, maar heb je niks tegen prikken en vaccineren, dan raad ik je aan om gewoon een afspraak te plannen! 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.