Onze ervaring met de kinderopvang!

Gepubliceerd op 6 maart 2023 om 18:00

De kinderopvang.. een dure hobby maar wel eentje die noodzakelijk is in ons geval om de uren en dagen te kunnen werken die we graag willen. 

De start van Jeppe 

Met Jeppe zijn we begonnen met 1 dag in de week, de maandag en de overige dagen werden opgevangen door opa's en oma's. De start van Jeppe ging wat anders dan gewend omdat we toen volle bak in de corona zaten en de eerste weken Jeppe zelfs niet eens kon komen dat ze gesloten waren. Er was dus géén oefenmiddag of kennismaking, de intake hadden we gelukkig al gehad toen Jeppe nog maar net in mijn buik zat maar de verdere vragenlijsten werden telefonisch en per e-mail doorgenomen. De eerste dag dat Jeppe terecht kon ging hij dus direct zonder te wennen een volledige dag. Ikzelf heb hier niet zoveel moeite mee gehad omdat ik een erg goed gevoel had bij de opvang. Daarnaast werden we direct in een groepsapp gezet (Jeroen, ik en de opvang) waar we op de hoogte gehouden werden van het verloop. 

De groepsapp

Veel kinderopvangen, of moet ik zeggen steeds meer werken met een app waar je de hele dag door kunt lezen hoe de dag verloopt, van slaapjes tot poepluiers alles vind je hierin. Onze opvang vind het echter belangrijker om met de kindjes bezig te zijn dan de hele dag bezig te zijn met het vullen van deze app. Zij kiezen daarom voor een whatsappgroep met daarin papa, mama en zijzelf. Hier kun je ten alle tijden een update vragen en zou je dagelijks een berichtje ontvangen met hoe het gaat. In de praktijk merken wij dat dit ondanks dat we het meermaals hebben gevraagd regelmatig vergeten wordt maar we krijgen toch af en toe een fotootje en als we iets vragen geven ze wel heel snel antwoord dat ik wel fijn. Verder heeft onze Jeppe problemen met poepen en daarover informeren ze ons altijd netjes zodat we ook op de dagen dat hij niet thuis is weten hoe of wat. Vooral nu hij twee dagen achter elkaar gaat is dit wel enorm fijn om over geïnformeerd te worden. 

Aantal uren

Jeppe is begonnen met één dag in de week, de vaste maandag. Bij onze kinderopvang is het zo geregeld dat je niet voor een vast aantal uren betaald ongeacht of je er gebruik van maakt (bijvoorbeeld van 7.00 tot 19.00 uur) maar je enkel betaald voor de daadwerkelijke uren. Deze worden wel vastgelegd in een contract. Wij hebben een contract van 7.30 uur tot 17.30 uur. Ik breng (beide kids ondertussen) weg en Jeroen haal ze op, tenzij hij iets later is dan neem ik die taak nog wel eens over. Nou is het wel zo dat voor elke 5 minuten die ik eerder kom er kosten in rekening worden gebracht. Dit wordt niet besproken maar gewoon op je factuur erbij gezet, ikzelf vind dit enorm flauw maar heb me er al bij neergelegd. Ik zorg nu dat ik nog maar 2 minuten van tevoren aanwezig ben. Heel vervelend, want met mij staan er vaak meerdere ouders en daardoor moet je wachten of andere moeten op jou wachten dit terwijl je toch graag even rustig een overdracht doet en verteld als er iets is voorgevallen of aan de hand is. Dit wordt door dit strikte beleid in zeep geholpen, maar ik vertik het dan ook om de extra uren te betalen, dus ik sta netjes op de afgesproken tijd binnen en hou het zo kort mogelijk. In tussen gaan de kids nu twee dagen, de maandag en dinsdag voor de eerder benoemde dagen naar de opvang. Maar breng ik ze een keertje een uurtje laten of meerdere keren dan worden deze uren natuurlijk niet in mindering gebracht, of als er geen plek is om inhaaldagen in te halen. 

Inhaaldagen : ziek, feestdagen of vakanties

Er zijn allerlei verschillende vormen van beleid merken wij als we spreken met andere (mede)ouders die hun kids naar de opvang brengen. Ik vind onze kinderopvang hier wel netjes is. Is Jeppe ziek en melden we hem op tijd af dan mogen we die dag inhalen binnen het kalenderjaar, dit geldt ook voor feestdagen die vallen op een vaste dag of wanneer we op vakantie zijn terwijl ze eigenlijk naar de opvang zouden gaan zoals een lang weekend weg. Enige nadeel hierbij is, dat er bijna nooit plek is, plus je hoort pas 2 weken van te voren officieel of het past en dan kan het ook nog zo zijn dat er maar één van de twee kan komen. In de praktijk heeft dit ons al opgeleverd dat we eind van het jaar bepaalde dagen niet meer konden inhalen. Nu geven we dit tijdig door (onze verzoek) maar het probleem blijft dat als ze twee weken van te voren nee verkopen wij met een probleem zitten. Wel jammer, want het is toch een behoorlijke kostenpost 2 kindjes, 2 dagen naar de opvang. Je krijgt natuurlijk ook een gedeelte terug maar je betaald er alsnog een gedeelte zelf aan, want de toeslag denkt niet alles en dan hebben wij nog wel het geluk dat er niet standaard 12 uur in rekening wordt gebracht, maar toch betalen wij alle bij elkaar opgesteld ook voor 40 uur in de week. Wij hebben gekozen voor een contract waarbij de vakanties ook gedekt zijn. Het enige wat we moeten opvangen is de week tussen kerst en oud en nieuw en 2 weken in de zomer. Dus 3 weken in totaal dat we de kindjes niet weg kunnen brengen, oftewel een 49 weken contract hebben wij. Nou reken maar uit.. x €8.96 per uur maar dan weten we wel dat ze in goede handen zijn en ze hebben het er beide enorm naar hun zin. 

Kindje verhoging of niet lekker? Kom hem maar halen! 

Kinderen + kinderopvang = ziekte naar ziekte naar ziekte... ik ben in mijn hele leven nog niet zo ziek geweest als de afgelopen jaren. Elke 4 weken is er wel iets, of we zijn weken verkouden, of we hebben de griep, dan weer buikgriep, waterpokken, ontstoken ogen... koorts, echt wat een ellende. En waar je er thuis dan nog een zetpil in stopt willen ze daar bij de kinderopvang niet aan, als ze maar een klein vermoeden hebben op koorts dan meten ze die en bij de lichtste verhoging hangen ze aan de lijn. Nou moet ik zeggen dat dit echt nog bijna niet is voorgekomen en dat Jeppe en Fien misschien 3 keer opgehaald zijn. Maar we hebben er één keer bij gehad, dat ik echt kwaad was. Toen was Jeppe nog alleen en oooh wat zou hij ziek zijn, ik als een gek vanuit Utrecht waar ik toen werkte naar huis, daar aangekomen kwam meneer net zo vrolijk aangerend... mama!! Super enthousiast.. ik had meer het gevoel dat die gewoon vervelend en druk was geweest dan dat die ziek was, en het ging ook echt om nog twee uurtjes. De volgende dag is hij dan ook weer gewoon gebracht .. en hebben we niks meer gehoord. Dus dat we de kindjes moeten ophalen valt enorm mee, wel nemen ze elk virusje en wissewasje wat er heerst mee naar huis en hebben wij er ook profijt van! 

De ontwikkeling

Ikzelf vind dat er echt super leuke dingen worden georganiseerd bij de opvang. We krijgen elke maand een update van de thema's en vooral nu Jeppe steeds beter kan vertellen horen we dat er echt veel met de kindjes wordt ondernomen en ze echt veel leren, van zowel de leidsters als de andere kindjes. Daarnaast is het leuk dat ze ook 10 minuten gesprekken houden, waarin ze een evaluatie bespreken maar ook hoe het nu eigenlijk gaat. En ik weet.. het kost wat maar ze hebben ook wel hun handen vol aan die twee van mij want die zijn niet makkelijk. Fien is 8 maanden een kleine draak geweest en Jeppe zit momenteel tegen ADHD aan als je het mij vraagt.. Maar Jeppe wordt wel echt getriggerd en leert veel op 'schooltje' zoals wij dag noemen. Na twee dagen kan je echt merken dat hij moe is van alle indrukken en zijn ontwikkeling gaat ook echt sneller nu hij twee dagen achter elkaar naar de opvang gaat. 

Kortom..

Alles heeft zijn voor en nadelen, het is een dure hobby maar wij zijn ook enorm blij dat er een mogelijkheid tot opvang bestaat aangezien we beide geen types zijn om thuis huisvader of moeder te zijn. Dat die er zijn is helemaal prima, maar dat is niet voor ons weggelegd, wij worden leukere ouders door ook te werken! Daarnaast is het ook van enorm belang dat de kindjes het naar hun zin hebben en dat hebben ze in dit geval zeker! 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.