Erop uit! Broodbakcursus (met gist)

Gepubliceerd op 17 december 2025 om 10:00

Let's bake some bread!

Mijn dag tussen meel, gist en deeg: op broodbakcursus bij Stichting Thedinghsweert

 

Soms moet je jezelf iets gunnen en dat deed ik met de broodbakcursus die ik mezelf cadeau heb gedaan. Eerder deed ik al een dagcursus zuurdesem brood bakken samen met mijn moeder maar dit keer besloot ik voor een 'normale' broodbakcursus te gaan met gist. 

Dit deed ik bij de bakkerij van Stichting Thedinghsweert. Onder leiding van bakker Martin Bom,  een bakker met 25 jaar ervaring  doken we met een groep van tien mensen de wereld in van kneden, rijzen en bakken.

Waar is het?

Deze cursus wordt aangeboden door Thedingsweert in Kerk-Avezaath en duurt een volledige dag van 10.00 tot 16.00 uur.  Ik heb deze cursus gedaan op 13 december 2025, hij wordt meermaals per jaar aangeboden, meer info vind je hier.

Kosten? 

Deze cursus kost €99,- euro. Volgend jaar gaan de kosten verder omhoog naar €149,- dus ik neem in deze nog even de goedkopere variant mee, lekker budget!

Hoeveel deelnemers? 

De cursus wordt aangeboden vanaf 6 personen (max 10). Eigenlijk was de cursus al vol gepland maar na een e-mailtje mocht ik gelukkig toch meedoen. Op de dag zelf bleek dat er 9 deelnemers aanwezig waren. Een vader en zoon, een stel, twee vriendinnen en de rest was alleen. De meeste hadden nog geen ervaring met bakken. 

Waarom deze cursus?

De afgelopen anderhalf jaar heb ik me vooral verdiept in zuurdesembrood. Dat deeg dat langzaam opleeft, borrelt en je eigenlijk gewoon dwingt om geduld te hebben, ik vind het echt leuk. Maar omdat ik het soms ook fijn vind om weer eens met gist te bakken. Gewoon, voor de afwisseling heb ik gekozen voor deze cursus om hier ook wat meer handvaten in te krijgen. 

Zo kwam ik geheel toevallig deze broodbakcursus tegen. Mijn eerste reactie was meteen: hé, dat is leuk! Alleen… dit keer wilde niemand met me mee. In plaats van het te laten schieten, dacht ik: dan ga ik gewoon alleen. Dus zo gezegd, zo gedaan ik schreef me in voor de broodcursus op 13 december 2025.

Wat me meteen aansprak, was dat de workshop bij Thedinghsweert wordt gegeven. Zij hebben ook een biologische winkel en staan voor pure, eerlijke voeding. Dat past precies bij hoe ik zelf naar eten kijk. Bovendien werd de cursus gegeven door een tweetal zeer ervaren (gepensioneerde) bakkers en dat voelde meteen vertrouwd. Ik dacht meteen: van hen kan ik vast écht iets leren.

Wat kreeg je mee naar huis?

Ik ging naar huis met drie tassen vol, hierin zat het volgende:

  • 3 volkorenbroden met zaden (sesam en maanzaad)
  • 12 zachte broodjes
  • 12 witte puntjes
  • 2 grote kaasuien stokbroden
  • 1 boekje met uitleg en recepten
  • Een zakje met hardbroodpoeder (kan je niet gemakkelijk zelf kopen als particulier). 

Kortom echt teveel om zelf met mijn gezin op te eten (in een keer in ieder geval) dus heb ik lekker wat broodjes uitgedeeld aan de buren en mijn ouders en de broden zijn de vriezer in gegaan. 

Conclusie, het waard?

Ik vond deze cursus echt een groot succes en kijk er met een grote glimlach op terug. Vanaf 10.00 uur ’s ochtends tot ongeveer 16.00 uur werden we meegenomen in de wondere wereld van de bakkerij door twee gepensioneerde bakkers met een enorme passie voor hun vak. Beide hebben als bakker gewerkt en een van hen zelfs in het open luchtmuseum (hoe leuk)! Hun liefde voor het ambacht was aan alles te merken en werkte aanstekelijk.

Gedurende de dag hebben we verschillende baktechnieken geoefend en kregen we veel achtergrondinformatie over ingrediënten, bereidingswijzen en processen. Wat ik vooral erg interessant vond, was het kijkje achter de schermen: we kregen niet alleen het ambachtelijke deel te zien, maar ook hoe het er machinaal aan toe gaat in een grote bakkerij. Dat gaf een heel compleet beeld van het bakkersvak. Bij Thedingsweert worden overdags de broden klaargemaakt door gehandicapten als dagbesteding, in de nacht worden deze broden afgebakken voor de winkel en markten waar ze op staan met hun producten. 

Daarnaast hebben we meerdere producten volledig van A tot Z gemaakt. Van het volgen van het recept en het kneden van het deeg tot het moment waarop de producten mooi goudbruin uit de oven kwamen, alles deden we zelf. Soms was het even doorwerken om alles binnen de tijd af te krijgen, maar dat hoorde er ook bij en gaf juist een voldaan gevoel.

Tijdens het bakken was er volop begeleiding. Er was altijd iemand in de buurt om te helpen, mee te kijken of vragen te beantwoorden. De sfeer was ontspannen en laagdrempelig, waardoor je je vrij voelde om alles te vragen wat in je opkwam.

Als kers op de taart was er een heerlijke boerenlunch geregeld, wat perfect paste bij de dag en zorgde voor een fijn moment om even bij te komen en ervaringen uit te wisselen. Aan het einde van de middag gingen we niet alleen moe (lees: zoveel informatie) maar vooral tevreden naar huis. En niet onbelangrijk mét tassen vol zelfgebakken lekkers.

Kortom: een leerzame, gezellige en inspirerende dag die absoluut voor herhaling vatbaar is.

Het was een ontzettend leerzame dag. Ik heb weer zoveel nieuwe kennis opgedaan over het rijzen van deeg, verschillende producten en toevoegingen zoals zaden. Ook het insnijden van brood en diverse kneedtechnieken kwamen uitgebreid aan bod.

Hoewel ik een jaar eerder al een cursus heb gevolgd die volledig in het teken stond van zuurdesem, bood deze dag mij toch weer frisse inzichten. Het heeft mijn kijk op brood bakken verbreed en laten zien hoeveel mogelijkheden er zijn. Eén ding is zeker: ik ga absoluut aan de slag met gist!

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Auteur: Merel van Ewijk - Publicatiedatum: 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.