Nesteldrang.. tijdens de zwangerschap van Jeppe wist ik niet wat dit betekende. Ik had geen behoefte om alles schoon te maken en klaar te maken, hoe anders was dit bij Fien. De meest gekke plekken heb ik gecontroleerd of ze schoon waren en alles moest ook echt brandschoon zijn. Denk hierbij ook aan een oven, waterkoker, bovenop de keuken kastjes, plafons, de kelder, je kon het zo goed niet bedenken alles moest onder handen genomen worden en soms na een week weer opnieuw. De schoonmaakdoekjes en allesreiniger waren niet aan te slepen en het liefste deed ik ook alles echt zelf (terwijl we een hele goeie poetshulp hebben) omdat het dan pas goed was volgens mijn eigen 'maatstaaf'.
Maar wat is dat nu eigenlijk? Nesteldrang?
Nesteldrang is een veel voorkomende 'kwaal' in de tweede helft van je zwangerschap en komt veel veel, het is dan ook een normale bijkomstigheid. Op het moment zelf zal het niet zo voelen maar achteraf kan je er wellicht harder om lachen, want het is natuurlijk best grappig dat ineens alles en allerlei 'gekke' dingen volledige schoon moeten zijn om dat de baby kleertjes meerdere keren gewassen en gestreken moeten worden. Maar wat is moeten? want je moet het vooral van jezelf omdat het je rust geeft. Zo werkte het bij mij in ieder geval, ik werd helemaal onrustig als ik viezigheid of stof zag of als ik iets niet helemaal schoon vond. Het begon meer te lijken op een obsessie.
Als je op internet(www.24baby.nl) kijkt dan vind je de volgende omschrijving bij nesteldrang:
Nesteldrang is een opruim-, schoonmaak- en koopwoede die veel vrouwen in de tweede helft van hun zwangerschap ervaren. Ookal bestaat er nog geen wetenschappelijke uitleg voor het bestaan van nesteldrang, dit is zeker geen bakerpraatje! Onderzoek heeft vastgesteld dat nesteldrang een hoogtepunt bereikt in het derde trimester.
www.zwangerenportaal.nl geeft nog het volgende aan: Naarmate de komst van je baby nadert, krijg je natuurlijk steeds meer zin om alles op zijn plek te hebben en schoon te hebben voor zijn komst. Dit uit zich in het huishouden, in spullen willen kopen die er (zogenaamd) nog missen, en selectiever worden in de mensen met wie je wilt omgaan!
Ondanks dat er nog geen wetenschappelijke verklaring is voor nesteldrang kun je wel het een en ander bedenken. Als je uitgaat van de evolutietheorie dan vinden we het gewoon heel erg belangrijk om een baby een veilige, schone omgeving aan te bieden. Dit vergroot de kans van overleven van je baby, hij/zij loopt minder risico.
Ik denk zelf dat het een instinct is dat vrouwen hebben het is een soort onderdeel van het klaarmaken op de bevalling. Wat ik wel gek vind is dat ik het met Jeppe bijvoorbeeld helemaal niet had zowel het schoonmaken als kopen niet. Terwijl ik bij Fien echt een schoonmaakfobie had die nu zo'n 6 weken na de bevalling nog steeds wel aanwezig is. Het is niet dat ik de een een schonere omgeving wilde aanbieden dan de ander maar mijn gevoelens rondom het schoonmaken waren wel anders.
Nu ik dit schrijf moet ik ineens wel enorm lachen want ik bedenk me wel ineens dat ik bij Jeppe rondom het huis alles heel netjes wilde hebben. Wellicht omdat we toen met de achtertuin bezig waren, we kregen een nieuwe veranda en op de dag van de bevalling werd het straatwerk er voor de helft ingelegd.
Ik heb toen enkele weken voor mijn bevalling ik geloof in mijn verlof ineens keer de voortuin aangepakt (alles gesnoeid) dit terwijl ik normaal nou niet echt groene vinger heb. Ik had dan ook veel te veel weggeknipt en door al het bukken heb ik een week lang enorm veel last van spierpijn heb gehad. Het onkruid is dan ook weggehaald door mijn moeder enkele weken later, ik mocht van niemand meer aan de planten komen, haha! Zou dat wellicht ookn een vorm van nesteldrang geweest zijn of zullen we mijn wispelturige hoofd maar gewoon de schuld geven?
Tips
Mocht jij er nou echt enorm last van hebben, vanuit het internet en uit eigen ervaring heb ik nog wat tips voor je:
- Maak geen kattenbak schoon (hier kunnen parasieten in zitten die schadelijk zijn voor je baby). Laat ik Jeroen nu al twee zwangerschappen wijs gemaakt hebben dat cavia's hier ook onder vallen (lees: haha). Wellicht is het wel echt zo, maar ik hoefde mooi die kooi een tijdje niet schoon te maken (lees: wat een gemenerik ben ik ook).
- Pas op met sterke schoonmaakmiddelen : gebruik anders schoonmaakhandschoenen en lees de bijsluiter. Nou.. ik heb hier een verhaal over maar dat was meer na de bevalling. Toen Jeppe enkele weken was, legde ik hem altijd in de wasmand in de badkamer als ik ging douche en als ik onder de douche sta maak ik geregeld de muren in de douche schoon met Antikal maar omdat ik rondom de kraamtijd niet echt alles had bijgehouden waren de randen/voegen wat donkerder geworden. Ik pakte dus een of andere spuitbus die, de voegen zou reinigen en ging als een jekko tekeer, ik spoot alles onder en dacht nog wel een keer, pittig luchtje hoor. Tot ik op een gegeven moment gewoon duizelig werd, ik dacht ik wordt niet goed van dat spul. Ik heb me snel afgedroogd en Jeppe uit de badkamer gehaald (inclusief mezelf). Bleek dat spul mega sterk.. ik had wel flauw kunnen vallen in combinatie met de stoom en het warme water. Echt weer een Merel actie! Maar pas dus op met bepaalde schoonmaakmiddelen.
- Verven en schilderen: pas hier mee op, laat je partner of iemand anders dit doen. want de verflucht is niet goed voor je kindje en schadelijk kunnen zijn.
- Pas om met bukken en tillen : zoals ik bijvoorbeeld in de tuin tekeer ging, daar plukte ik zelf de vruchten van doordat je hele lijf zeer kan gaan doen. Ook al wil je nog zo graag, je kan echt minder hebben tijdens een zwangerschap.
- Oohja nog een andere tip: ga niet te vaak naar winkels waar je babyspullen verkopen, ik had er zelf niet zoveel last van maar je wordt wel telkens weer in de verleiding gebracht.
Voor de rest zeg ik : poetsen maar, dat was het enige wat bij mij hielp. Zorgen dat de boel echt schoon was gaf mij rust en der zal niemand zijn die zegt dat het niet mag!
Reactie plaatsen
Reacties