Bakerspraatjes, wat klopt er bij ons en wat niet?

Gepubliceerd op 9 december 2021 om 16:08

Momenteel ben ik 24 weken zwanger en gaan we er vanuit dat er een meisje in mijn buik zit en aan gezien Jeppe een jongetje is leek het me wel eens leuk om te kijken naar de bakerpraatjes en wat er bij ons wel of niet klopt.   

Waar komt deze benaming vandaag?

 Ouders van nu geeft het volgende aan: Een bakerpraatje is een bijgelovige bewering over de conceptie, zwangerschap of geboorte van een baby. Het woord bakerpraatjes komt van de vroegere baker: de voorganger van de kraamverzorgster. Bakers waren vrouwen die op basis van hun eigen ervaring als moeder jonge ouders hielpen rond de periode van de bevalling.

 1. Zwangerschapsgloed.

Een zwangerschapsgloed? Ja graag! Vroeger werd gedacht dat je alleen een zwangerschapsgloed kon krijgen als je zwanger bent van een jongen.

Ik ben beide zwangerschappen begonnen met een kleine pigmentvlek naast mijn oog. Verder zie ik zelf weinig verschil in mijn gezicht een hoor ik er ook weinig over van andere.. maar wellicht komt het nog.. 

 1. De Linea Negra

De Linea Negra is de donkere zwangerschapsstreep die over je zwangere buik loopt. Vroeger werd er beweerd dat als deze lijn onder je navel stopt, je een meisje zou krijgen. Loopt hij verder door tot boven je navel, dan ben je zwanger van een jongen!

Bij Jeppe liep die alleen onder mijn navel en tot nu toe loopt die bij de nieuwe baby ook enkel onder mijn navel. Dus tot nu toe : géén verschil. 

 1. Lichaamshaar

Ja, want lichaamshaar kan gaan veranderen tijdens de zwangerschap. Tenminste, als je zwanger bent van een jongen! Dan zou je meer lichaamshaar krijgen en zou het harder gaan groeien. Met een meisje zou alles hetzelfde blijven.

Dit kan ik beamen en klopt tot nu toe. Waar ik bij Jeppe bijna chronisch (op alle plekken) moest scheren en ook het gevoel had dat ik een snor kreeg merk ik bij de nieuwe baby geen verschil met hoe het is als ik niet zwanger ben. 

 1. Puistjes

Een vettige huid zou je eerder krijgen als je zwanger bent van een meisje, en een droge huid zou passen bij een zwangerschap van een jongen. Meerdere puistjes door een vettere huid zou dus kunnen duiden op een meisje in je buik. 

Beide zwangerschappen had ik de eerste 3 maanden vooral last van puistjes. Ik kan niet zeggen dat ik deze zwangerschap meer last heb van puistjes of een vette huid. Af en toe heb ik ineens een paar puistjes bij elkaar en sommige weken helemaal niks maar bij Jeppe had ik precies hetzelfde. 

5. Gewichtstoename

Iedere zwangere vrouw komt wel wat aan tijdens de zwangerschap. Hopen de extra kilo’s zich vooral alleen op rondom je buik, dan ben je zwanger van een jongen. Komt er aan alle kanten wat extra gewicht bij, dan zou je eerder een meisje krijgen.

Dit is bij mij precies andersom, de vorige zwangerschap ben ik 14 kilo aangekomen maar echt overal dus armen, benen, buik .. terwijl het zich tot nu toe concentreert tot mijn buik. Wat niet is kan nog komen maar tot nu toe dus andersom! 

  6. Haartextuur

  Aan de textuur van je haar zou je ook het geslacht kunnen voorspellen. Heb je slap en futloos haar, dan zou je een meisje krijgen. Een volle bos zou wijzen op een jongen!

  Tot nu toe heb ik geen klagen met mijn haar, al is het uitvallen van mijn haar na de zwangerschap nu eindelijk gestopt met het zwanger worden van nummer 2. Maar om nou te zeggen dat mijn haar zo mooi zit, ik kan er vrij weinig mee. Tijdens de zwangerschap van Jeppe zat het veel voller en mooier, dus dit bakkerspraatje kan ik wel afvinken als : correct! 

  7. Cravings

  Ah, zwangerschapscravings, welke zwangere vrouw heeft ze niet! Uiteenlopend zijn ze wel, het is voor iedere zwangere anders. Het wordt beweerd dat meer cravings in zoetigheid betekent dat je een meisje krijgt, en zin in hartigs en zout zou duiden op een jongen in je buik!

  Ik heb bij mijn 2e zwangerschap dezelfde verslavingen: IJS en melk verder neig ik deze keer veel meer naar de zure en zoete kant. Snoep en chocola kunnen tijd. Dat is echt anders ten aanzien van de eerste zwangerschap. Dus ook dit bakkerspraatje klopt voor mij! 

  8. Hoge of lage buik

  Een zwangere buik die hoog wordt gedragen, zou duiden op een meisje. Een lage zwangere buik zou duiden op een jongen! 

  Ik droeg Jeppe in het begin vrij hoog, deze begon steeds lager te liggen. Nu begint mijn buik weer hoog.. Dus wellicht dat hier geen verschil in zit, wel is mijn buik dit keer het centrale punt waar ik bij de vorige zwangerschap overal aankwam. Dus ik kan hier nog niet echt antwoord op geven. 

  9. Je voeten

  Je voeten kunnen tijdens de zwangerschap gaan groeien! Is dit het geval, dan is het waarschijnlijker dat je een jongen zou krijgen. Blijven je voeten hetzelfde, dan wijst dat op een meisje! Ook zouden koude voeten betekenen dat je een jongetje krijgt, en een onveranderde temperatuur zou wijzen op een meisje.

  Tot nu toe heb ik maar een paar schoenen die niet helemaal lekker zitten. Ik vind dit moeilijk te bepalen omdat in mijn vorige zwangerschap ik een groot gedeelte in de zomer zwanger was en toen voornamelijk slippers droeg. Nu draag ik meer dichte schoenen maar ik kan niet zeggen dat ik geen schoenen meer aankan. De vorige zwangerschap had ik tegen het einde wel veel vocht in mijn voeten, wellicht dat dit nog gaat komen bij deze zwangerschap. 

  10. Hoofdpijn

  Niet echt een fijn zwangerschapskwaaltje. Als je zwanger bent van een meisje, zou dit geen hoofdpijn veroorzaken. Met een jongetje is de kans op hoofdpijn groter!

  Klopt, ik heb bij Jeppe een aantal weken enorme hoofdpijn gehad. Rond de 22e week bij deze zwangerschap kwam dit ook opzetten dit bleek echter een voorhoofdholte ontsteking te zijn en was na een weekje rust weer volledig over. 

  11. De kleur van je tepels

  Donkerdere tepels zouden betekenen dat je een jongen krijgt, en als er niet veranderd dan zal je binnenkort een meisje in je armen houden!

  Klopt, tot nu toe verkleuren mijn tepels helemaal niet en bij Jeppe kreeg ik donkere tepels. 

  12. Slaaprichting

  Val je vaker op je linkerzij in slaap? Sla dan maar vast het beschuit met blauwe muisjes in! Val je vaker op je rechterzij in slaap, dan zou je meer kans hebben op een meisje.

  Dit klopt mij bij niet, ik slaap opnieuw het liefste op mijn rechterzij. Dit was bij Jeppe ook het geval. Wel heb ik veel meer last van mijn heupen waardoor ik deze zwangerschap al snel een voedingskussen nodig had om tegenaan/in te slapen. 

  13. Grootte van je borsten

  Is je linkerborst groter dan je rechterborst? Meer kans op een meisje! Is het omgekeerde het geval, dan is de kans op een jongetje groter.

  Ik merk niet dat de ene borst groter is dan de andere, ook de vorige zwangerschap niet. 

  14. Een lijstje van WIJ.nl met mijn korte toelichting: 

  • Worden je ribben bont en blauw geschopt? - Jongen (meisjes schoppen lager)
   Jeppe schopte inderdaad tegen mijn ribben aan, deze meid schopt een stuk lager in de buik! 
  • Voel je voetjes en hoofdje vooral rechts? - Meisje (jongens voel je vooral links)
   Heel gek maar dit klopt, Jeppe schopte voornamelijk links en deze kleine meid rechts! 
  • Snak je 's morgens naar (versgeperst) sinaasappelsap? – Meisje
   Vooral in het begin van de zwangerschap had ik veel zin in sinaasappelsap en appelsap.
  • Zijn je handen zacht tijdens je zwangerschap? - Meisje (last van ruwe handen? Jij krijgt een jongen)
   Ik merk(te) geen verschil..  
  • Is je navel gevoelig of pijnlijk? – Meisje
   Geen last van beide zwangerschappen tot nu toe niet.
  • Veel last van koude voeten? - Jongen (geen verschil? Dan wordt het een meisje)
   Ik heb het deze zwangerschap al de hele tijd warm, waar ik normaal echt een koukleum ben. Dit was trouwens bij Jeppe ook zo. 

  Kortom er is geen touw aan vast te knopen en ik kan je niet overtuigend zeggen dat je op deze manier kunt achterhalen of je een meisje of jongetje verwacht. Ik kan wel aangeven dat ik met mijn gevoel de eerste keer volledig goed zat en de 2e keer wist ik het gewoon echt niet. Ik wilde enorm graag een meisje maar een jongetje zou ook prima zijn. Hierdoor kon ik gevoelsmatig geen voorstelling doen. Met 20 weken kregen wij gewoon te horen wat het werd en dat had je me een uur voor de echo kunnen vragen maar dan had ik het niet met zekerheid kunnen vermelden. 

  Maar ik vond het wel leuk om dit even naast elkaar neer te leggen en te vergelijken, al is het belangrijkste dat het kindje gezond en wel ter wereld komt. 

  Rating: 0 sterren
  0 stemmen

  Reactie plaatsen

  Reacties

  Er zijn geen reacties geplaatst.