Doorloop de volgende stappen in je zoektocht naar een basisschool!

Gepubliceerd op 20 februari 2024 om 10:00

Zoals in mijn eerder blog beschreven zitten wij midden in het proces: basisschool zoeken.

 

Maar buiten mijn kraagzang vind ik het ook wel leuk om jullie mee te nemen in het proces, waar letten wij op, waar zoeken wij naar en wat willen we weten. Want laten we eerlijk zijn het selecteren van een basisschool klinkt misschien simpel maar het is wel voor een lange en cruciale tijd in het leven van je kleintje. Als ouder wil je ervoor zorgen dat de schoolomgeving aansluit bij de behoeften en waarden van je gezin en jouw kind. Hieronder een kleine minigids die je meenemen in 'de zoektocht..' Dit keer geen Boer zoekt vrouw, Adam zoekt Eva of Bachelor zoekt vrouw maar.... Ouders zoeken basisschool. 

1. Begin met Onderzoek:

  • Verzamel informatie over basisscholen in je omgeving. Raadpleeg schoolwebsites, vraag rond bij andere ouders en bekijk beoordelingen en beoordelingen.

2. Definieer Je Prioriteiten:

  • Maak een lijst van de kenmerken en voorwaarden die voor jou en je gezin belangrijk zijn. Denk aan zaken als onderwijsfilosofie, afstand tot thuis, buitenschoolse activiteiten, VSO/BSO, grote van klassen en een schoolcultuur maar ook zaken als het gebruik van computers/tablets en hoe ze inspringen op kindjes die wat meer aandacht nodig hebben of juist wat meer uitdaging. 

3. Bezoek Open Dagen en Informatiebijeenkomsten:

  • Veel scholen organiseren open dagen waar je de sfeer kunt proeven en meer te weten kunt komen over het de desbetreffende school. Bezoek de scholen, plan kennismakingen maar hou wel voor ogen dat de school het altijd wat mooier doet voorkomen dan het er daadwerkelijk aan toe gaan. Let op de betrokkenheid van een directeur/directrice en wij kozen ervoor op een schooldag langs te gaan om echt even te proeven aan hoe het gaat.  

4. Praat met Andere Ouders:

  • Luister naar ervaringen van andere ouders met kinderen op de scholen die je overweegt. Dit geeft je waardevolle inzichten over de dagelijkse gang van zaken en de gemeenschapssfeer, maar ook docenten of medewerkers van de BSO. Daarnaast hebben we ook informatie ingewonnen via de kinderopvang die tegenover een van de scholen zit. 

5. Overweeg de Onderwijsfilosofie:

  • Kijk naar de onderwijsfilosofie van elke school. Sommige scholen leggen meer nadruk op creativiteit, terwijl andere zich richten op gestructureerd leren. Kies een school die past bij de leerstijl van je kind. Ik moet zeggen dat ik me hier niet enorm in heb verdiept, ik vind een kleine school eigenlijk wel fijn maar ik wilde wel zeker weten dat er voldoende vriendjes/vriendinnetje in de klas zitten en dat er niet teveel niveaus bij elkaar gestopt werden. Dus geen groep 1 t/m 4, in de kleine dorpen zitten 2 klassen bijna altijd bij elkaar dus groep 1/2 en 3/4 enz. dat is prima maar meer niet, dan kun je in mijn beleving niet voldoende maatwerk leveren. 

6. Let op de Afstand:

  • Bedenk hoe ver je bereid bent te reizen. Een school dichtbij kan handig zijn, maar het kan de moeite waard zijn om een beetje verder te kijken als een andere school beter bij je wensen past. Dit is ons grootste punt, want we vinden dichtbij belangrijk ook omdat vriendjes en vriendinnetjes dan in de buurt zitten, maar als je gevoel dan uitgaat naar de school die het verste weg zit... dan begint de rollercoaster. 

7. Betrek Je Kind bij de Keuze:

  • Overweeg de mening van je kind. Bezoek samen scholen en bespreek wat hij of zij belangrijk vindt in op school. De eerste oriëntatie hebben wij samen gedaan (Jeroen en ik), wij willen graag in mei nog een bezoekje brengen samen met Jeppe. 

8. Plan een Persoonlijk Bezoek:

  • Al eerder benoemd maar nogmaals : Als je eenmaal je opties hebt verkleind, plan dan persoonlijke bezoeken bij de scholen waar je oprecht in geïnteresseerd bent. Dit biedt de gelegenheid om vragen te stellen, leraren te ontmoeten en de sfeer te 'proeven'. 

9. Maak een Weloverwogen Beslissing:

  • Neem de tijd om alle verzamelde informatie te overdenken en maak een weloverwogen beslissing. Vertrouw op je instinct en kies een school waarvan je denkt dat die het beste past bij de behoeften van je kind en je gezin... wij zitten nog volop in dit proces en verwachten pas in mei echt een definitieve keuze te kunnen maken omdat dan alle informatie bekend is. Tot die tijd houden we onze oren en ogen open! 

Ik wil je succes wensen met je keuze en vooral zeggen: volg je gevoel. Bij de een zal dat zijn, gewoon in het eigen dorp terwijl de ander (zoals wij) wel 4 scholen overweegt. Ieder gezin is anders, ieder gezin heeft andere wensen.. volg vooral je hart en wat goed voelt.

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.