Bijt maar goed van je af?

Gepubliceerd op 20 februari 2023 om 10:00

Onze kleine Jeppe, een stoot met energie daar zeg je u tegen! Hij is druk, aanwezig maar kan ok heerlijk op zichzelf spelen. Wel heeft hij sinds Fien ongeveer een maand of 7 is een nieuwe fase waar we niet heel erg blij mee zijn. Hij bijt namelijk behoorlijk van zich af en dat bedoelen we heel letterlijk! Hij heeft ons maar voornamelijk ook zijn zusje al een aantal keer enorm hard gebeten. Het is vaak in eens tijdens het spelen dat hij zijn tanden in ons of zijn zusje zet. We hebben het dan niet over een klein hapje maar hij heeft Fien echt al eens tot blauwe plekken toe gebeten. 

De reden en wat lees je op het internet? 

De verhalen en ervaring op het internet zijn heel uiteenlopend redenen waarom een kindje zou bijten. De ene zegt vanuit jaloezie of frustratie, de andere vanuit genegenheid, op een andere site lees je weer dat ze het doen omdat ze hun emoties niet de baas zijn of alles willen ontdekken met hun mond en dan lees je weer dat kindjes het doen omdat ze niet kunnen praten en dus niet op de juiste manier kunnen uitleggen wat ze willen en wat je ook geregeld leest is dat het is voor aandacht. Heel eerlijk weet ik tot op heden (en hij doet het dus al een half jaar of langer) wat de reden is dat Jeppe bijt. Ik kan me niet vinden in één concreet verhaal en Jeppe begrijpt als we het uitleggen echt wel dat die Fien pijn doet alleen al roept die nog zo hard 'afgesproken' hij doet het soms na een half uur gewoon weer.  Gelukkig is het de laatste maanden weer afgenomen maar toch af en toe ben ik er net optijd bij als hij Fien haar handje of voetje alweer tussen zijn tanden wil zetten. 

Wat zegt het CB?

Ik dacht, laat ik het ook eens vragen aan het consultatiebureau of zij nog tips hebben. Nou daar kwam eigenlijk zoals bij alle vragen die ik gesteld heb maar weinig concreets uit. Ze vroegen wat ik deed en zeiden enkel : 'blijven praten en uitleggen dat het niet goed is, niet boos worden'. Lekker makkelijk als hij het 10x per dag doet en ze zusje de vernieling in helpt. 

Wat hebben wij geprobeerd? 

Ik kan beter zeggen wat hebben we niet geprobeerd, straffen, negeren, terugbijten, heel rustig uitleggen dat wat hij doet niet kan, afleiden.. sommige dingen werken even maar het gedrag blijft terug komen. Nou weten we natuurlijk ook niet wat de reden is, dus is het lastig daar op in te spelen.. want je weet niet goed wat de achterliggende reden is. Als ik toch een antwoord moet geven dan denk ik zelf dat het krijgen van aandacht vanuit ons het meest passend is. Hij moet onze aandacht natuurlijk delen met Fien en ondanks dat hij nooit jaloers is geweest vanaf de geboorte van Fien is dit toch denk ik zijn manier om te laten zien dat hij het er niet altijd mee eens is dat hij de aandacht moet verdelen. 

Wat doen we nu? 

Als hij nu bijt, dan wordt hij daar op aangesproken en daarna haal ik hem zo snel mogelijk uit de situatie. Ik probeer er dan later nog wel eens bij hem op terug te komen, als hij dan uit de 'emotie' is lijkt hij het iets beter te begrijpen. Wel moet hij na het bijten sorry zeggen en dat doet hij ook tegen ons of zijn zusje. Gelukkig heeft hij nog géén andere kindjes of onbekende gebeten bijvoorbeeld op de opvang. 

Lees jij deze blog en heb je de ultieme tip? Laat hem dan achter bij de reacties. 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.