Het kraampakket en kraamhulpmiddelen.

Gepubliceerd op 20 augustus 2021 om 12:04

Je bent net zwanger en moet al direct over van alles nadenken. Je staat er echt verstelt van hoeveel zaken je moet regelen en hoe vroeg in de zwangerschap je hieraan moet denken. 

Een van de zaken die ik goed geregeld wilde hebben is de verzekering , de opvang en de kraamzorg (hierover volgen nog 3 aparte blogs). 

En dan kom je ineens termen tegen als een 'kraampakket', deze moet je in huis hebben op het moment dat je een aantal weken zwanger bent. Dit is een medisch artikel en wordt dus in sommige gevallen door je zorgverzekering vergoed/aangeboden. Wij kwamen er in februari achter dat we zwanger waren en hadden gelukkig al in dat jaar gekozen voor een wat duurdere verzekering waardoor we voor zo goed als alles verzekerd waren rondom de komst van de baby. 

Ik heb geloof ik rond de 12 weken aan mijn zorgverzekering aangegeven dat ik zwanger was, mijn verzekering gaf me aan dat ze zouden zorgen dat het kraampakket ruim op tijd aan zou komen (werd thuisgestuurd). 

Natalis pakket 

Ben je goed verzekerd dan krijg je deze dus vanuit je zorgverzekering maar je kan hem ook zelf aanschaffen. Ik zelf heb een pakket gehad van Natalis wat €29,99 euro kost als je het zelf aanschaft. Ik kon zelf geen merk uitkiezen dit heeft de zorgverzekering voor mij gedaan.

Toen het pakket binnen kwam vroeg Jeroen heel leuk die avond, en zaten er leuke dingen in, nouuuu als je matrasonderleggers en netonderbroeken leuk vind.. haha! Die had duidelijk geen idee wat het was. 

De inhoud : 

 • 1 matrasbeschermer 80x180 cm
 • 1 onderlegger 60 x 90 cm
 • 5 onderleggers 60 x 60 cm
 • 1 steriele navelklem
 • 1 flacon alcohol Ketonatis 70% (120 ml)
 • 24 kraamverbanden, 2 pakken à 12 stuks
 • 20 maandverbanden, 1 pak à 20 stuks
 • 15 inlegverbanden, 1 pak à 15 stuks
 • 32 wondkompressen 8,5 x 5 cm, 2 doosjes à 16 stuks
 • 1 pak verbandwatten 
 • 1 rol luiertape
 • 1 flacon hygiënische handgel

Als je dit binnen krijgt denk je echt, okeeéé wat gaat er allemaal gebeuren. Ga ik een oorlogsgebied in? Maar uiteindelijk heb ik echt niet alles gebruikt.

De matrasbeschermer had ik netjes een aantal weken van te voren op bed gedaan, nou die was er zo weer af.. ik voelde me net een ingepakte vis in plastic.  Ik gleed bijna het bed uit, ik ben zelf opzoek gegaan naar een matrasbeschermer die ik er nu overigens nog omheen heb zitten. 

De onderleggers heb ik wel gebruikt, tijdens controles van de verloskundige tijdens de weeën, na de bevalling tijdens controles  van de kraamhulp maar ook beneden op de bank en stoel ter bescherming, ook fijn als je even de boel bloot wil leggen in bed (helpt enorm tegen de wondjes). Dan lekker onder de deken met niks aan op zo'n onderlegger liggen. Die zijn dus allemaal opgegaan. 

De steriele navelklem heb ik niet gebruikt ik had een cordring gehaald, uiteindelijk bleek het ziekenhuis dit te hebben dus die grote steriele navelklem heb ik niet hoeven gebruiken. 

De kraamverbanden heb ik ook allemaal opgebruikt, aangezien ik behoorlijk beurs was vond ik zo'n dik 'kussentje' erin fijn. Verder heb ik deze ook snel vervangen voor de hygiëne. Mijn moeder heeft zelfs nog extra maandverband geregeld. Hiervan bleef dus ook niks over. 

Wondcompressen: die heb ik bijna niet gebruikt, de kraamhulp heeft wel een keer een aantal ijsblokjes kapot gemaakt en deze in een compress gedaan tegen de aambeien. Die heb ik tussen mijn billen gelegd om hem wat te laten slinken (heel apart gevoel trouwens). 

Het pak verbandwatten heb ik niet opgemaakt maar werd gebruikt voor het reinigen van de thermometers. Die van mijzelf en die van de kleine. 

Het flesje met alcohol wat erin zat wat volgens de kraamorganisatie niet voldoende ik moest er nog een bij halen evenals de desinfectans. Echter heb ik beide eerste flesjes niet eens opgemaakt. 

De handzeep: ruikt zo mega lekker, dat ik deze zelfs opnieuw heb gekregen van mijn zusje (als grapje) toen ze hem bij de Prénatal winkel zag staan. Ik was er namelijk zo gek op, deze is dus tot de laatste druppel opgegaan. 

Luiertape: niet gebruikt

Net onderbroeken : niet gebruikt, had direct mijn eigen ondergoed weer aan. 

Waar moet je nog meer aan denken? 

Na het kennismakingsgesprek met de kraamhulporganisatie kreeg ik de opdracht (lees: huiswerk) om via Medipoint enkele hulpmiddelen te bestellen die ik in huis moest hebben (ongeachter dat ik in het ziekenhuis wilde bevallen of het nu medisch werd of niet). De artikelen werden netjes op afspraak thuisbezorgt en weer opgehaald. 

Ik bestelde volgende artikelen: 

 • Bed verhoging
 • Ondersteek 
 • Douchekruk
 • Rugsteun  

De rugsteun en de ondersteek zijn in de verpakking terug gegaan. De Douchekruk heb ik gebruikt tijdens de weeën maar ik werd niet goed van onder de douche staan dus dat was van zeer korte duur. De bed verhoging hebben we onder het bed gedaan, echt was het bed daardoor zo hoog dat ik er met een krukje op moest klimmen. Ik was dus ook super blij dat die onding na de kraamtijd er onderuit mochten, 

Wat nog mega grappig was, was dat ik dus al ruim van te voren een afspraak maakte om de spullen op te halen. Ik was dit dus tegen die tijd helemaal vergeten evenals Jeroen En we waren nog zo druk met de kleine en in ons ritme komen dat er ineens om 9.00 uur 's morgens een chauffeur stond en wij dus in pyjama alles naar beneden aan het schouwen waren. Die man snapte het maar lag helemaal in een deuk! 

Heb ik iets gemist? 

Nee, eigenlijk niet. Buiten wat extra maandverband heb ik geen extra artikelen nodig gehad. Het enige wat ik zelf zou aanschaffen de volgende keer is : een peri bottle. Dit is een soort bidon waarmee je water kan spuiten op je vagina als je gaat plassen. Dit brand zo erg.. bij mij in ieder geval door de hechtingen.  Hieronder zie je een voorbeeld. Ik denk dat dit toch iets beter werkt dan een waterflesje (wat ik nu gebruikte). 

Verder twee tips van mijn kant voor een beter herstel van onder: 

1. Appelstroop in een zakje in de vriezer, Dit bevriest niet en kan je dus heerlijk op je vagina leggen om alles te laten 'slinken'. 

2. luchten, luchten en nog eens luchten. Heb je pijn aan je hechtingen.. ga gewoon open en bloot liggen op een onderlegger. Dit bevorderd je herstel enorm.. Van al dat maandverband en die onderbroeken gaat het alleen maar broeien. 

Het klinkt allemaal veel spannender dan het is, maarrr... een goed voorbereiding scheelt het halve werk! 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.