De kraamverzorgster, wij hadden er 3!

Gepubliceerd op 3 september 2021 om 11:34

De kraamhulp, zoals ik eerder schreef zijn wij in Nederland gezegend met een mooi zorgstelstel waarin ze ons deze zorg kunnen aanbieden. Waar ik in het begin nog dacht wat doet die dan precies? Zorgt die gewoon voor het huishouden? Weet ik nu dat deze veel meer doet dan dit! 

Wij hebben uiteindelijk drié verschillende kraamhulpen gehad in iets langer dan een week tijd maar hier heb ik geen last van gehad. 

De eerste kraamhulp

De eerste kraamhulp werd opgeroepen in het ziekenhuis, dit omdat zij ondersteuning kon bieden aan de verloskundige tijdens de bevalling. Echter ging bij mij alles zo snel dat toen ze kwam ik al bijna klaar was. Ze heeft nog wel geholpen na de bevalling zo kreeg ik wat te eten en te drinken evenals Jeroen en mijn moeder. Ze wilde helpen met douchen alleen dat ging best goed dus mijn moeder hielp me. Verder zorgde ze dat alles netjes achtergelaten werd en reed ze met ons mee naar huis (in haar eigen auto). Thuis kregen we wat uitleg en hielp ze ons opstarten (al gingen we direct naar bed omdat het midden in de nacht was). Jeroen kon niks meer volgen en was al direct vertrokken. Deze kraamhulp werkte ook echt alleen maar rondom de bevalling (daar schijnen ze bij ons aparte pools voor te hebben). Zij kwam dan ook de volgende dag niet terug, iemand anders zou ons om 9.00 uur opnieuw opvangen. Ze schreef haar overdracht, wensen ons succes en vertrok. 

De tweede kraamhulp 

Wat een super rustige wat oudere dame, waar wij heel blij mee waren. Ze hielp ons de eerste 3 dagen op weg, was een super fijne ondersteuning bij het geven van borstvoeding en een 'brok van ervaring'.  Marietje had ook onze huissleutel om binnen te komen, wist onze 'routine'. Wij waren blij met deze rustige opstart met Marietje. We bedankte haar de laatste dag met een cadeau pakketje (tip: dit had ik op voorhand al geregeld een mandje met wat leuke dingetjes als bedankje erin. Jeroen hoefde alleen nog wat lekkers mee te nemen van de supermarkt en het mandje was compleet). De reden dat ze al na 3 dagen vertrok is omdat ze al bij een ander gezin voor ons is geweest. Ze werkt een aantal dagen achter elkaar en is daarna een aantal dagen vrij (zo werkt dat in de kraamzorg). Ze maakte dus eigenlijk haar reeks werkdagen bij ons 'af'. 

De derde kraamhulp 

Na drie dagen zat de dienst van de tweede kraamhulp erop, en kwam de 'volgende'. Heel eerlijk keek ik hier eerst even tegenop omdat we zo gewend waren met Martietje en we met haar echt een klik hadden. Ze gaf ons een bepaalde rust mee waardoor ik volledig durfde te vertrouwen om mijn zoals ze dat zo mooi noemen 'moedergevoel'. Maar toen kwam Leny binnen een wat jongere vrouw dan Marietje en een heel ander type. Hiermee konden we direct lachen en heel eerlijk was die overgang helemaal prima. Het werd wat luchtiger, er werd gelachen en ik vond vooral de verhalen van Leny leuk, zo kwam ze tegelijk ook bij een Somalische familie (in de middag na ons) en daar liep het een en ander mis met de verloskundige praktijk. Ze was heel open, vertelde over haar eigen gezin, de huidige situatie in de kraamzorg en was nieuwsgierig naar ons (de verhalen achter papa en mama). We hebben echt leuke dagen gehad met Leny. Gelukkig mochten er ook van Leny af en toe mensen/familie langskomen (was toen nog echt een dingetje i.v.m. corona). Leny had net weer wat andere tips en andere handigheidjes. De laatste dag daarom best wel emotioneel, het was een zondag... ze schreef een kaartje wat we niet mochten lezen voor ze weg was.. en ze ging al toeterend de straat uit met de tranen in haar ogen. Een prachtig kaartje met een mooie tekst liet ze achter.. Ook zij ging naar huis met een mandje met leuke dingetjes als bedankje. 

En toen ging ze weg .. 

Ja.. en toen waren we ineens weer met zijn 2e (inclusief baby). Dat was toch best wel een beetje spannend. Konden we het wel? Wie konden we nu nog wat vragen? En vooral.. die borstvoeding en weegmomentjes dat vond ik heel spannend. Toch gaf het ook een bepaalde rust, je eigen huis terug, je eigen ritme aanhouden zonder dat je er vroeg uit moet omdat er al iemand aan de deur staat. Na een dag was het ook prima en lukte het ons ook alleen. 

Ik zou ze alle drie niet willen missen maar het afsluiten van de kraamtijd is toch ook wel weer een mijlpaal. Ik kijk op de kraamtijd enorm positief terug en kijk al weer bijna uit naar de eventueel volgende. 

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.