Kinderopvang, gastouder of naar oma?

Gepubliceerd op 15 december 2021 om 09:17

Je bent zwanger en moet dan ineens al vrij snel gaan nadenken over je weekindeling nadat het kindje geboren is. Waarom? Nou de kinderopvang kent zulke lange wachtlijsten dat mocht je voor deze optie gaan het belangrijk is dat je dit zo snel mogelijk regelt. 

Waar hebben wij voor gekozen?

Bij ons was al vrij snel duidelijk dat we graag een combinatie wilde van een dag gastouder/kinderopvang en enkele dagen bij de oma's. Natuurlijk kwam dit niet uit de lucht vallen, beide oma's hadden als snel doorgegeven dat ze graag een dag wilde oppassen waarbij ook de voorkeursdagen direct welke doorgegeven. 

  • Oma Lienden is standaard vrij op de dinsdag en wilde deze dag graag oppassen
  • Oma Tiel gaf aan graag te willen oppassen op de vrijdag. 

Hoeveel blijven we werken?

De eerste vraag die we onszelf hebben gesteld is hoeveel dagen willen we blijven werken? Voor mij lag de voorkeur bij 28 uur in de week, 3 en een halve dag. Echter werk ik niet naast de deur en zijn halve dagen daarom niet handig, daarnaast kreeg ik in de eerste week van mijn verlof te horen dat ik overgeplaatst werd van Den Bosch naar Utrecht (een nog langere reistijd). Buiten dat geldt in mijn functie een regel van minimaal 32 uur in de week. Ik heb echter een voorstel gedaan van 28 uur waarbij ik de ene week 3 dagen werk (maandag, dinsdag en vrijdag) en de andere week 4 dagen (maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag). Gelukkig gingen ze hier mee akkoord. 

Jeroen gaf al direct aan dat in zijn rol een papadag of thuiswerkdag niet mogelijk is en dat jij dat ook niet wil. Hij zou dus gewoon 40 uur in de week blijven werken. 

Dit betekend is de praktijk dat we dus 3 of 4 dagen in de week moeten opvangen met opvang/oppas. 

Hoe hebben we het geregeld met één kindje?

  • De maandag: Voor de maandag zijn we direct opzoek gegaan naar een adres buiten de familie. Ik was eerst helemaal fan van een gastouder maar hier kwam ik uiteindelijk op terug toen ik zwanger was. Ik vond het fijn dat Jeppe in een groep terecht zou komen, en de opvang in Ophemert zit naast de basisschool en werkt met dezelfde methodiek als de basisschool. Gevoelsmatig zou de overgang van opvang naar basisschool op die manier gemakkelijker zijn omdat het eigenlijk alleen oversteken is. 
  • De dinsdag : neemt mijn schoonmoeder in Lienden op zich, Jeroen brengt Jeppe 's morgens op weg naar zijn werk (in Oss) om half zeven naar haar toe. 
  • De woensdag : ben ik altijd thuis
  • De donderdag : Ben ik om de week thuis en de andere week werk ik vanuit huis. Dit betekend dat mijn moeder om de week 2 dagen oppast. Zij heeft Jeppe de ene week van donderdag tot vrijdag. Om de rust te bewaren slaapt Jeppe dan ook in Tiel, wij eten dan op donderdagavond bij mijn ouders om Jeppe toch nog even te zien.  
  • De vrijdag: de vrijdag is Jeppe altijd bij mijn moeder in Tiel. 

Kanttekening

De donderdag heeft mijn moeder op zich genomen met de gedachte dat ik uiteindelijk een keer een dag minder zou gaan werken of dichterbij. Echter heb ik het zo naar mijn zin in Utrecht en is het goed uitvoerbaar dat ik graag bij mijn huidige werkgever blijf. 

En toen kwam er een tweede kindje 

Toen Jeppe 8/9 maanden was kwamen we er achter dat ik zwanger was van ons 2e kindje. Dit betekende dat we opnieuw met onze opvang aan de slag moesten gaan. We zijn dus eerst begonnen met het inventariseren bij de oma's. Hierbij gaf mijn moeder aan graag alleen de vrijdag te willen oppassen op twee kindjes, de donderdag erbij zou teveel worden met twee. Mijn schoonmoeder had de voorkeur voor één kindje op de dinsdag (Jeppe). Dit omdat zij op de dinsdag ook de kleine van mijn schoonzusje (scheelt 5 weken met Jeppe) past en drie echt te veel zou worden. Echter is het voor ons niet haalbaar om 2 kindjes op één dag naar twee adressen te brengen en op te halen. Hierop besloten we we ze dan beide op de dinsdag naar een 'ander' oppas/opvang adres zouden brengen. 

We hebben dus direct bij de kinderopvang geïnformeerd of zowel Jeppe als zijn zusje na mijn verlof op de maandag en dinsdag voor vast konden komen. Dit om ook wat structuur te behouden voor de kleintjes. Dit kon gelukkig, al moeten we wel een maand overbruggen dus per juli 2022 kunnen ze beide op zowel de maandag als dinsdag terecht. 

De donderdag om de week 

Toen bleef en nog een donderdag over om de week en dat was toch wel de grootste uitdaging. Want de kinderopvang, vangt alleen kindjes voor vaste dagen op .. zo kwamen we toch weer bij een gastouder. Alleen deze vragen vaste bureaukosten waardoor het niet ons echt niet rendabel is om  de kids om de week daarheen te brengen. 

Uiteindelijk hebben we mijn schoonmoeder gevraagd of zij de donderdag om de week op zich wil nemen met de kanttekening dat we af en toe een donderdag iets anders regelen. 

Zo wil mijn tante af en toe wel eens oppassen en ik heb mijn zusje als moeder als back-up. 

Het had dus even wat voet in aarde maar uiteindelijk zijn we eruit gekomen. Sommige weken zijn de kleintjes alleen wel bij 3 verschillende adressen maar als we naar Jeppe kijken.. die heeft hier absoluut geen last van, gelukkig. We moeten natuurlijk gaan kijken of dit allemaal gaat bevallen voor ons en voor de kids en oma's maar we hebben er goede hoop op dat dit gaat werken. De portemonnee is aan het einde van de maand wat minder vol door de kinderopvang maar we hebben er zelf voor gekozen om een poging te wagen voor een tweede en dit is uiteindelijk vrij snel gelukt en dan moeten we ook de consequenties daarvoor dragen. 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.