Mama, moet je alwéér werken?

Gepubliceerd op 31 maart 2021 om 10:26

Werken en kinderen, volgens mij blijft dit altijd een 'dingetje'. Ik vind dat er een taboe op heerst en waarom? Omdat de meningen verdeeld zijn en de moedermaffia vaak het hardste roept of moet ik zeggen schreeuwt. Maar laten we eens wat beter in elkaars schoenen verplaatsen en de keuze van een ander respecteren. 

 

Generatiekloof

Een van de punten hierbij is dat er meerdere generaties zijn die verschillende meningen hebben. Waar mijn opa en oma het misschien wel normaal vind als de vrouw stopt met werken zodra er een kleine komt zijn mijn ouder al ruimdenkender over 2 werkende ouders en vinden dit niet meer als normaal. 

Jouw persoonlijke wensen 

Daarnaast vind ik het persoonlijke aspect er ook toe doen: wat zoek jij in het leven? Wat vind jij belangrijk. De één zal zeggen 'ik leef voor de kinderen', de anders zegt 'werk is puur voor de inkomsten' terwijl er ook een groep opstaat die eigen ontwikkeling/carrière naast het moederschap belangrijk vind. Ik denk zelf dat ik bij die laatste groep hoor.  Binnen mijn vakgebied kan ik niet gemakkelijk terug schalen naar 24 uur, dan veranderd mijn werkinhoud direct en krijg ik een functie met veel minder verantwoordelijkheden en laten we wel wezen een heel anders salaris. Maar buiten dat : ik vind werken ook gewoon leuk! Ik kan juist genieten van een dag met mijn kleine na een paar dagen werken. Ik ben me dan nog bewuster van de rijkdom die ik heb om het te kunnen combineren en met mijn energielevel zit het ook goed, dus ik heb nog genoeg energie over voor de kleine. 

Mijn situatie

Zelf werk ik gemiddeld 28 uur, de ene week : maandag, dinsdag en vrijdag (24 uur). De andere week maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag (32 uur). De maandag gaat Jeppe naar de opvang, de dinsdag naar mijn schoonmoeder (samen met zijn nichtje), op vrijdag vast naar mijn eigen moeder en de donderdag om de week ook naar mijn moeder (die luxe heb ik gelukkig maar zodra zij dit te veel vind worden naast haar baan zorg ik voor een andere passend oplossing). En wanneer mijn moeder de kleine 2 dagen heeft komen wij op donderdag eten om te krijgen toch nog even te zien. Voor ons voelt dit als perfect! 

Meningen in mijn omgeving 

In mijn eigen omgeving zit ik ook niet altijd op één lijn met andere. De meeste zijn er van overtuigd dat 24 uur werken de juiste balans is. Dat kan voor hen goed werken, maar voor ons werkt tot nu toe de 28 uur prima. Jeroen werkt daarnaast fulltime (4o uur in de week) en we hebben een hulp in de huishouding, die luxe heb ik gelukkig en ik heb het er ook voor over om op de dagen dat ik thuis ben echt te kunnen genieten van de kleine. Ik kijk nu al uit naar knutsel en bakmiddagen en dagjes er op uit. 

Op laten voeden voor vreemden, 'had dan geen kinderen genomen'. 

Sommige mensen vinden dat als je kinderen teveel weg zijn  je net zo goed geen kinderen had kunnen nemen of dat je de opvoeding overlaat aan vreemden. HOU OP MET ME .. Ik kan heel goed zelf beslissingen maken en vreemden? Ik kan geen lievere mensen bedenken dan mijn schoonouders en eigen ouders om op te passen, Jeppe is daar in zulke goede handen. Ze vinden het alle vier even fantastisch, evenals de kleine. Daarnaast vind ik die ene dag opvang ook goed voor zijn ontwikkeling (andere kindjes) en gelukkig is er nog geen dag geweest dat Jeppe het daar niet naar zijn zin had. Daarnaast is in mijn beleving de overstap naar school straks ook gemakkelijker, maar dat is een aanname. 

'Op ieder potje past een dekseltje!'

Daarnaast is het ook heel persoonlijk: wat werkt voor jou het beste, wat past? De één is in mijn beleving gemaakt voor het fulltime moederschap terwijl de ander goed tot zijn recht komt met 1, 2 of 3 dagen maar sommige moeder passen ook gewoon in die rol voor 32 of 40 uur.

Financiële plaatje

Dan hebben we het trouwens ook nog niet gehad over het financiële plaatje, je kan nog zoveel willen maar misschien moet iemand wel meer werken dan hij/zij wil omdat hij/zij het anders financieel niet red. 

 

Kortom, alles is oké! Als jij als moeder of vader er maar rust in vind en er tevreden over bent. En respecteer ook de ander die volledig thuis blijft of 40 uur werkt. Je kan niet bij iemand achter de voordeur kijken, in het hoofd of in de portemonnee.. wees een beetje lief! 

 

 

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.