Kringlopen: tweedehands(kinder)kleding, hoe pak je het aan?

Gepubliceerd op 20 april 2024 om 10:00

Merken bij kinderkleding

Tegenwoordig weet ik heel goed wat ik wel en niet tweedehands kan kopen van welke merken en dan heb ik het over kleding. Want héél eerlijk ik kocht eerst zoveel en ook van alles wat ik maar mooi vond maar sommige kledingstukken zijn gewoon na een tijdje op. Daarom ga ik tegenwoordig af op zowel de look als het materiaal als het merkje. Voor de kindjes ben ik gek op name it, Z8, Koko Noko, vooral de ZARA maar ook de H&M. Daarnaast heb je nog wat aparte merkjes als 1+ in te family, Konges slojd, Mini Rodini, Carlijn Q, Donsje Amsterdam en Marmar Copenhagen die kom je wat minder snel tegen maar blijven ook heel goed. Voor mezelf koop ik ook steeds meer merken waarvan ik weet dat het lang goed blijft, maar dit is ook afhankelijk van het materiaal. Shein en Primarkt koop ik in ieder geval niet meer tweedehands.  

Controleer goed

  • Knieën
  • De pijpen aan de onderkant
  • De broekriem vooral bij broekjes die je kan verkleinen kijk even naar het elastiek
  • Controleer op gaatjes en losse draadjes.
  • Wit/beige en licht: koop ik alleen nog maar met een 'nieuw/origineel' verkoopkaartje er nog aan, daar zitten zo vaak vlekken in als het gebuikt is.
  • Verder kijk ik altijd naar of het verwassen is of niet, zowel in kleur (vervaagd) of te warm waardoor iets gekrompen is  

Neem echt even de tijd om goed te controleren, ik heb eerst ook nog zo vaak gehad, dat ik thuis ineens een dikke vlek zag maar in enthouisme heb toch mee nam zonder goed te kijken. Dan is het namelijk uiteindelijk nog te duur, als je het toch kan weggooien. 

Kopen in de kringloop, aan de deur of op de rommelmarkt, in real life! 

Verder koop in het liefste kinderkleding tweedehands wat ik in de hand heb gehad, dus niet via vinted of marktplaats. Dat kan maar verwacht er dan niet teveel van, want bovenstaande controles kan je dan pas doen als het binnen komt. Voor een euro is dit geen probleem maar voor wat duudere artikelen toch zonde, je betaald namelijk ook een deeltje aan vinted bijvoorbeeld en natuurlijk verzendkosten. 

Koop alleen 'nieuw'

Ik weet dat er ook genoeg mensen zijn die echte tweedehands kleding vies vinden, de gedachte alleen al. Je kan er ook voor kiezen alleen kleding te kopen waar nog een prijskaartje aan zit dus 'nieuw'. Wees daarin ook kritisch want waarom is het niet gedragen, soms komt de maat helemaal niet overeen bijvoorbeeld en valt het veel groter of juist veel kleiner. Ik vind dit vooral lastig bij leeftijdsmaten, zoals 8 tot 12 maanden, ik heb twee mini's die klein van stuk zijn en daarom niet in deze categorie mee kan. Mijn dochter heeft maar 74/80 met 2 jaar en vaak staat daar iets van 12 maanden voor. Ik krijg altijd een beetje de kriebels van dit soort maten. 

Koop niet te ver vooruit

Verder raad ik je aan niet te ver vooruit te kopen, dat ene leuke jasje van dat geliefde merk, 3 maten te groot. Ik deed het ook maar helaas, bleken we pas in die maat terecht te komen midden in de winter, dus dan zomer jurkje bleef ongedragen. Je kan er echt geen peil op trekken, van heel langzaam groeien naar een groeispurt. Koop kleding in de huidige maat of één maat groter maar niet verder dan dat. Ik heb nu nog een stapel shirts in de kast die ik vorig jaar op een rommelmarkt kocht waar hij nu nog in 'verzuipt'. 

Wegdoen, niet te snel

Een tip die ik wil geven over het zelf verlopen van kleding, als je kindje zindelijk wordt dan gaat hij broekjes dragen van een 'kleinere' maat omdat de luier wegvalt in de broek. Ik deed alle (korte) broekjes bijna weg na een seizoen, echter bleek hij degene die overbleven gewoon in het volgende seizoen nog te passen omdat hij geen luier meer droeg, zonde van het geld om weg te doen. Daarnaast bewaar ik langere broeken nu ook wanneer er 'hoog' water ontstaat, want in de zomer kunnen je deze goed afknippen en hergebruiken als korte broek, staat nog stoer ook met die rafels eraan (al kan je er ook voor kiezen om ze even om te zoomen.

Heb jij nog andere goede tips? 

Laat ze dan hieronder achter, ik ga vandaag weer een van mijn favorieten rommelmarkten af.. opzoek naar leuke kleding parels voor de kids! Fijn weekend... 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.