Lekker warme thee!
Wow wat is het ineens koud en wat is er dan lekkerder dan een kopje thee maar ik heb me pas ingelezen en de theezakjes die iedereen kent zijn eigenlijk helemaal niet zo gezond...
maar wat is het alternatief?
Waarom moeten we oppassen met kant en klare theezakjes?
Pesticiden
Zoals veel reguliere voedingsmiddelen, bevatten ook theesoorten een hoeveelheid bestrijdingsmiddelen. Na het plukken wordt de thee over het algemeen niet gewassen voordat het gedroogd wordt. Hierdoor komen de bestrijdingsmiddelen volop in je theezakje terecht (bron). Daarnaast worden er voor goedkopere theeën ouderen bladeren gebruikt die juist weer weer pesticiden bevatten.
(Natuurlijke) Aroma’s
Aan reguliere thee (als het al de naam thee officieel mag dragen) worden vaak aroma’s toegevoegd. Deze aroma’s bevatten vaak suiker, wordt er niet vermeld wat voor aroma de thee bevat, dit kan dus werkelijk van alles zijn. De meeste theezakjes met smaak zijn dus niet meer als aroma's met water, een soort limonade dus. Meer weten over dit onderwerp kijk dan eens bij de keuringsdienst van waren die hier een aflevering over maakte: Van Earl Grey tot bosbes: hoe krijgt thee zijn smaak? | KRO-NCRV
Op deze pagina vind je ook informatie (een artikel) over de korreltjes die je vind in theezakjes wanneer je deze open knipt. je wordt voor de gek gehouden waar je bij staat!
Plastic zakjes
De theezakjes van reguliere merken worden vaak gemaakt van plastic (PET, PLA of nylon). Dit kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Kokend water zorgt er namelijk voor dat bepaalde moleculen in plastic wordt afgebroken waardoor giftige stoffen (zoals weekmakers) vrijkomen.
Tips?
- Vermijd piramide theezakjes deze bevatten het meeste plastic
- Kies voor losse thee of verse thee met bijvoorbeeld munt, tijm, kaneelstokjes en citroen/bloedsinaasappel.
- Toch voor kant en klare thee kiezen kies dan voor deze merken: Pukka of Clipper. Er zullen vast meer merken zijn, maar zoek even goed op internet na hoe het zit per merk!
- Wil je zoetere thee, gebruik dan 100% pure honing.
Weetjes en tips over honing (in je thee):
- Antibacterieel: In tegenstelling tot gewone suiker bevat honing vitamines en mineralen. Denk aan vitamine C, kalium en ijzer. Echter zit er nog iets in verstopt namelijk: speciale enzymen die door de bijen aan de honing zijn toegevoegd. Deze hebben een antibacteriële werking die er bijvoorbeeld ook voor zorgt dan wonden sneller genezen!
- Koop ruwe honing: zoek een imker en koop daar honing. Dat wat ze verkopen in de supermarkt is wat zeer lage kwaliteit en komt niet in de buurt van echte rauwe honing.
- Laat je thee afkoelen: wanneer je kiest voor honing in je thee, laat deze dan even afkoelen. Honing die boven de 40-45 graden verwarmd wordt verliest namelijk zijn kracht. De enzymen worden vernietigd door de hitte en daardoor verlies de honing zijn voordelen! Wacht dus even met het toevoegen van honing.. zo neem je alle voordelen van dit prachtige product tot je!
Verse thee combinaties
Kaneel, sinaasappel thee
- warm water
- een kaneelstokje
- een schijf of twee met bloedsinaasappel
- optioneel : honing
Munt thee
- verse munt 2 takjes in verwarmt water
- optioneel : honing
Gember thee
- één of meerdere schijfjes van gember in warm water
- optioneel : honing
Gember, kruidnagel en sinaasappel
- steek 3 kruidnagels in een schijfje sinaasappel
- voeg dit toe aan gekookt water met een schijfje gember
Rooibos met steranijs
- Wanneer je rooibos thee hebt gezet met een verse melange of zakje kan je er vervolgens een steranijs bij doen voor een intensere smaak
Tijm, kaneelstokje en sinaasappel
- Doe twee takjes in een glas,
- Voeg hier sinaasappel, honing en een kaneelstokje aan toe
- (vrij intense/kruidige smaak, hier moet je van houden)
Reactie plaatsen
Reacties