Mini appeltaartjes

Gepubliceerd op 20 mei 2021 om 17:19

Appeltaart, is toch altijd een goed idee? Ik ben er verzot op, of het nu warm of koud weer is buiten ik vind het altijd kunnen. Al smaakt die in de winter met een dot slagroom en een flinke beker chocolademelk nog lekkerder. Nu wil ik weinig aan het recept veranderen maar je kan natuurlijk wel experimenten met de grootte. Zo kwam ik via een Instagram om een mini versie. 

Benodigdheden

  • Muffinhouders (wel stevige van karton, deze zijn te koop bij de Hema maar ook bij de Wibra, om je een indruk te geven: https://www.hema.nl/koken-tafelen/bakken/bakvormen/muffinvormpjes---25-stuks-80810259.html ik heb zelf de blauwe versies op de foto bij de Wibra gehaald), ze heb ze ook leuk met roze of met een leuke groen botanische thema). 
  • Een kom om het deeg in te kneden (lekkere grote) 
  • Optioneel: Een handmixer of keukenmachine (je kan ook kneden met de hand) 
  • Een kwastje
  • Een schaaltje voor het ei
  • Een oven 
  • Keukenplastic 

 Ingrediënten 

Optie 1. Je kan er voor kiezen om een pak voor appeltaart te halen bij de supermarkt plus de benodigde ingrediënten. Als je er 12 wil maken dan heb je de helft nodig, voor een volledig pak kom je dus ongeveer uit op 24 taartjes. 

Optie 2. Ik gebruik voor appeltaart altijd een standaard recept omdat ik 9 van de 10 keer alles los in huis heb. 

Basisrecept voor het deeg: 

  • 175 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl vanille extract
  • 100 gram suiker
  • 1/2 (enkel voor het bestrijken)
  • 125 gram boter
  • optioneel: een beetje citroensap (scheutje) 

Voor de vulling: 

Kaneel (1 goede theelepel) 

3 appels

suiker (50 gram, ik doe vaak 2 eetlepels) 

Optioneel: rozijnen

Wat moet je doen? 

Stap 1. Ik haal altijd de boter al even uit de koelkast, zodat deze op kamertemperatuur kan komen, dit kneed makkelijk. 

Stap 2. Verwarm de oven voor op 180 graden 

Stap 3. Snij de boter in kleine stukjes (dit kneed makkelijker) 

Stap 4. Doe de ingrediënten voor het deeg allemaal in een kom en kneed deze tot een grote bal. Je kan dit met de hand doen, of met een handmixer (deeghaken) of met een keukenmachine (deeghaken). Ik blijf er toch bij dat je met de hand het beste resultaat krijgt. Ik doe het vaak dus even in een keukenmachine en kneed het na met de hand. 

Stap 5. Als alles mooi gekneed is (zorg dat er geen klontjes boter meer inzitten, alles moet in elkaar opgaan). Maak er vervolgens een bal van en pak deze bal in, in keukenplastic. Laat het deeg vervolgens rusten (een uur), ik doe dit meestal in de koelkast

Stap 6. In dit uurtje kun je in ieder geval de vulling klaarmaken. Schil de appels, haal het klokkenhuis eruit en snij kleine blokjes, doe hier de suiker, kaneel en optioneel rozijnen doorheen. Zorg dat alles evenredig in een kom verdeeld is. 

Stap 7. Pak 12 bakjes en haal de deeg uit het plastic. Maak 12 gelijke balletjes/stukken. Bedenk vervolgens per muffinhouder de binnenkant met deeg, laat een randje aan de bovenrand van het muffinbakje leeg.  (je maakt een soort kommetje in het bakje zonder dakje). Doe dit bij alle muffinvormpjes. Zorg wel dat je nog wat deeg overhoud. 

Stap 8. Vul vervolgens de muffinbakjes met de vulling, laat dit er niet bovenuit komen. 

Stap 9. van het overgebleven deeg (hou ze in 12 verschillende stukjes) maak je rolletjes. Je rolt ze uit zoals je vroeger met klei deed zodat je een lange 'sliert/worstje' krijgt. Deze doe je over de rand van het muffinbakje. Zorg dat deze aansluit (je mag het  best een beetje aandrukken) aan de rest van het deeg en zorg ook dat het begin overloopt in het uiteinde van de sliert het wordt een geheel (een rondje). 

Stap 10. Het halve ei kluts je in een kommetje, met een kwastje (kan ook met je vinger of een lepeltje maar een kwastje is net wat handiger) breng je deze aan op de rand. Dit zodat er een mooie glans op de appeltaartjes ontstaat. 

Stap 11. Plaats alle appeltaartjes (zie afbeelding hieronder) in de voorverwarmde oven. Bak de appeltaartjes in 25 minuten af. Kijk tussendoor wel een keer of het goed gaat. 

Optie : Heb je geen losse muffinhouders, dan kan je ook een meervoudige vorm gebruiken waar je er 6 tegelijk in kwijt kunt (deze gebruik ik bijvoorbeeld bij het recept: kaneelbroodjes). Zorg wel dat je deze goed invet zodat je ze er wel uitkrijgt na het bakken. 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Lucinda
6 maanden geleden

Hoi Merel, wat een leuk recept. Het is mij niet helemaal duidelijk of er óók een half ei IN het deeg moet, of dat dit alleen voor het besmeren van de rand is.