Appelkoeken

Gepubliceerd op 17 maart 2024 om 10:00

Bakken met appel is altijd een goed idee! 

Ik had pas een aantal appels over en had zin om te bakken, alleen de klassieke appeltaart trok me die dag even niet en die appelflappen ook niet, ik wilde net even iets anders. En dus werden het ... appelkoeken! Nooit eerder gedaan, dus let's try. 

Benodigdheden

  • Oven
  • Bakplaat 
  • bakpapier
  • Kwast, kommetje, keukenmachine/handmixer
  • Koekenpan

Ingrediënten (voor ongeveer 10 koeken)

  • 1 kilo appels 

  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram boter (ik koos voor ongezouten roomboter en leg deze altijd alvast even buiten de koelkast zodat deze op kamertemperatuur komt)
  • 75 gram gewone suiker 

  • 8 gram vanillesuiker 
  • 200 gram witte basterdsuiker 
  • 2 theelepels met kaneel 

  • 2 eieren

Wat moet je doen? 

Stap 1. Schil de appels en snij ze in kleine stukjes. 

Stap 2. Doe ze geschilde stukjes appel in een bak met de gewone suiker en kaneel, hussel dit lekker door elkaar. 

Stap 3.  Bak in een koekenpan op niet te heet vuur dit appelmengsel in een beetje boter. Dit doe je ongeveer 4 a 5 minuten tot de suiker wat gaat 'smelten' en de appel steeds zachter wordt. Zet dan het vuur uit en laat de appeltjes even staan in de pan. 

Stap 4. Kneed 200 gram boter met de basterdsuiker, het bakmeel, een ei,  de vanillesuiker tot een deeg. Ik doe dit in de keukenmachine maar dit kan ook in de hand natuurlijk. 

Stap 5. gooi wat bloem op je keukenblad en rol de bal met deeg mooi uit met een roller. Steek hier rondjes uit. Je hebt hier uitstekers voor maar een dunne kom kan ook als je dit niet hebt. Diameter: ongeveer 8 cm. Het deeg dat je over hebt, heb je nog nodig dus maak dit niet op. 

Stap 6. De rondjes kun je op een bakplaat leggen, doe er wat bakpapier onder. Leg de koeken niet te dicht tegen elkaar. 

Stap 7. Leg op elk rondje een hoopje met het appelmengsel en kluts vervolgen het ei. Smeer de randen vervolgens in met ei.

Stap 8. Van het overgebleven deeg maak je stoken die je over de boeken heen legt, ik smeer de uiteindes ook nog eens in met ei, zodat je deze er goed op kunt plakken. Je kan ze kruisen of allemaal recht naast elkaar (met een stukje) leggen. Wat je zelf leuk vind! Kijk zelf wat je prettig vind voor de dikte van de stoken en hoeveel. Zoals je ziet op de foto's gebruik ik er 4 per koekje die ik kruis. 

Stap 9. Smeer vervolgens de strookjes deeg aan de bovenkant in met ei en besprenkel met een beetje suiker (voor een mooi glimmend effect). 

Stap 10. Bak vervolgens de koeken in een voorverwarmde oven op 170 graden voor zo'n 25 minuten. 

Stap 11. Af laten koelen en smullen maar!

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.