(buik)slapen tijdens de zwangerschap!

Gepubliceerd op 11 april 2022 om 09:24

Als enthousiaste buikslapen vond ik het wel een dingetje, dat dit op een gegeven moment echt niet meer kon. Ik heb het nog lang volgehouden, ik denk tot zo'n 22 weken zwangerschap maar toen werd het echt 'vervelend' en vond ons meisje het ook niet meer leuk. Apart vond ik dat mijn buik nu juist meer naar voren staat en dit bij Jeppe niet het geval was terwijl ik toen al veel eerder moest switchen naar een andere houding. De vraag die bij mij wel naar boven kwam is : wat is nou eigenlijk een goede slaaphouding en mag je nog wel op je buik slapen? In deze blog neem ik je mee in de wereld van : slapenhoudingen en zwanger zijn! 

Op je linkerzij

Als je op internet kijkt dan lees je overal dat je het beste op je linkerzij kan slapen tijdens je zwangerschap. Waarom? Op die manier blijft je lichaam het beste doorbloed en dit is goed voor zowel je placenta als voor je baby. Heb je bij het liggen op je zij last van je bekken of rug (had ik wel) dan kan dit kloppen, je kantelt namelijk je bekken als je zo ligt. Om pijn te voorkomen kan je een kussen (bijvoorbeeld een voedingskussen) tussen je benen plaatsen (of bijvoorbeeld tussen geboren knieën), zo voorkom je dat je bekken kantelen. 

Op je rechterzij

Slapen op je rechterzij kan ook geen kwaad al brengt dit in het laatste (3e trimester) wel iets meer risico met zich mee. Dit omdat bepaalde houdingen vanaf dat moment belangrijke aders kunnen dichtdrukken (belangrijke aders waar veel bloed doorheen stroomt). In hele zeldzame gevallen kan dit ervoor zorgen dat er minder bloed naar de placenta stroomt. Het risico is wel heel nihil 0,4 % hoger dan wanneer je op je linkerzij slaapt. Mocht je dus op je rechter zij echt lekkerder slapen dan is dit risico in mijn beleving zo klein dat ik het er niet om zou laten. Ik wisselde tijdens mijn zwangerschap (toen buikslapen niet meer ging) tussen links en rechts, had niet echt een voorkeur. 

Mocht je op je rechter zij liggen en wat misselijk of duizelig worden, dan zou de bloedtoevoer dus wat minder kunnen zijn en wordt aangeraden om je om te draaien naar je linkerzij. Ikzelf heb ik nooit ervaren. 

Kan op je buik slapen kwaad?

Het antwoord hierop is nee, het is een veilige slaaphouding voor je kindje en jou, je kindje zit namelijk volledig goed beschermd in je buik omringt door beschermend vruchtwater. Je kindje zal dus geen last hebben van het feit dat jij op je buik slaapt, maar of het zo prettig is voor jou en op een gegeven moment je kindje is wel de vraag. Fien liet heel duidelijk merken dat zij de druk op de buik niet fijn vond door flink te gaan bewegen en schoppen. 

Slapen op je rug 

Dit is net als op de rechterzij een houding met een klein verhoogd risico maar ook niet benoemingswaardig. Ook hierbij geldt weer dat je het grootste risico loopt in het 3e trimester. 

Wat kan je zelf doen om een fijne slaaphouding te vinden als je zwanger bent en om dus lekker te kunnen slapen?

  • Probeer al voor je zwangerschap of in het begin van de zwangerschap andere slaaphoudingen. Zo wel je eraan dat je soms anders slaapt. 
  • Zorg voor een fijn/goed voedingskussen (ik heb er zelf een van de zeeman gekocht, die was behoorlijk stug en heb ik uiteindelijk gebruikt als nestje voor de kleine met een aankleedkussenhoes er omheen, ik heb uiteindelijk een kussen geleend van een vriendinnetje met van die balletjes erin, die was echt zoooo fijn). Nu zelfs na mijn zwangerschap gebruik ik hem nog. Zorg wel dat het kussen lang genoeg is, zodat je, jezelf er helemaal in kan vormen. Ik heb er zelf een geleend van het merk : Doomoo
  • Als je ergens last van krijgt (misselijkheid, duizeligheid of last van je bekken/rug) in de nacht let dan bij het wakker worden op welke houding je hebt, zo kan je achterhalen welke houding problemen veroorzaakt en welke niet. 
  • Draai regelmatig je matras of topper om, zo krijg je geen 'kuilen' in je matras. 
  • Ikzelf vind een bed spray om in je bed te sprayen voor het slapen gaan heel rustgevend en hierdoor slaap ik lekkerder. Onderaan dit artikel heb ik een link geplaatst van de spray die ik gebruik van Holland and Barrett. 

Verder heb ik qua slapen twee heel verschillende zwangerschappen gehad, bij Jeppe heb ik tot het einde als een blok geslapen en heb ik geen pijn gehad niks. Ik heb zelfs geen voedingskussen gebruikt. Bij Fien had ik na een paar weken al last van mijn bekken, rug en kon ik absoluut niet slapen zonder voedingskussen dat was mijn beste vriend tijdens de zwangerschap. Ik denk dat je geen zwangerschap met elkaar kan vergelijken en dat elke zwangerschap weer andere voor en nadelen heeft. 

Probeer in ieder geval voor je bevalling goed uitgerust te zijn want je weet nooit wanneer je weer een volledige nacht slaapt. Hopelijk kan je wat met de tips en anders wordt het toch ouderwets schaapjes tellen! Welterusten! 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.