Yeah zwanger! Maar wanneer vertel je het?!

Gepubliceerd op 28 november 2021 om 10:42

Je bent zwanger, en wilt het natuurlijk van de dagen schreeuwen, maar wanneer is nu het juiste moment. Wacht je het af tot na de eerste 12 weken? En wanneer vertel je het wie en wie als eerst? 

Verschil eerste en tweede zwangerschap 

Ik vind dat hier best wel een verschilletje in zit als je kijkt naar mijn eerste en twee bekendmaking. Waar geen verschil ik zat waren de opa's en oma's! Die hebben we eigenlijk direct nadat de test positief was opgezocht en geïnformeerd. Dit geldt ook voor onze beide zusjes en partners.  

Verder waren we bij de 2e zwangerschap iets minder snel met het vertellen, op enkele goede vrienden en familie na hebben we hier veel langer over gedaan dan de eerste keer.  Het is niet dat we echt een rondje maakte maar waar we kwamen en het goed voelde hebben we het wel verteld. 

Ik merkte dat ik deze keer wel wat minder zenuwachtig was voor de eerste echo maar toch wel graag die bevestiging wilde hebben. Pas na deze echo hebben we het mensen tijdens een bezoekje of samenkomst verteld. 

Werk

Verder was ik de vorige zwangerschap in het begin heel erg ziek (enkele dagen) en omdat er toen carnaval was in de regio dacht mijn werk dat ik het 'Heineken virus' te pakken had terwijl ik geen kroeg binnen was geweest. Hierdoor wisten ze op het werk al met 4 a 5 weken dat ik zwanger was. Dit keer had ik die behoefte absoluut niet en was ik vrij laat namelijk met 16 weken dat ik het vertelde. Dit viel ook samen met het feit dat mijn leidinggevende en ik achter elkaar 3 weken vakantie hadden waardoor we elkaar zo'n 5 a 6 weken niet gezien hebben. Wellicht dat het anders al eerder ter sprake was gekomen. 

Volg je gevoel

Verder heb ik eerlijk is eerlijk wel eens gedacht bij andere stellen zo, jij bent er vroeg bij. Je wacht toch wel de eerste 13 weken af. Maar daar moet ik echt op terugkomen, het is namelijk echt per persoon verschillende en je moet echt je eigen gevoel volgen. Mijn aller eerste zwangerschap ging mis rond de 9 á 10 weken en toen wisten nog maar heel weinig mensen het, dat is het toch wel echt een drempel om het te vertellen maar je wilt ook je verdriet delen. Dan moet je dus eerst vertellen dat je zwanger was en daarna dat het mis is gegaan. Daarom was ik mijn 2e zwangerschap (van Jeppe) wel eerder met vertellen. 

De manier waarop vertel je het?

Verder vind een ieder het leuk om op een bepaalde manier te vertellen. Wij hadden de eerste keer de echo ingepakt en meegenomen naar de opa's en oma's en als cadeautje een boekje besteld waarin ze leuke verslagen kunnen zetten van de oppasdagen. Deze zwangerschap ging helaas mis waardoor we de keer daarna iets subtieler waren. Bij mijn schoonouders had ik een shirt aan met : 'soon mommy to be', mijn moeder keek me aan en wist al hoever het was en mijn vader informeerde ik gewoon mondeling op de ochtend voor we op ski vakantie gingen, dat shirt zat toen verstopt onder een jas niet heel handig! 

De tweede keer werden we ook hierin wat 'simpeler' we pakte de test, namen Jeppe mee en reden naar opa en oma toe. Daar lieten we de test zien en riepen we : Verassing, Jeppe wordt grote broer

De bekendmaking online op social media 

Ik ben nou eenmaal iemand die graag van alles deelt op social media. Dus vond ik het leuk om de aankondiging ook leuk op social media te zetten. Bij de zwangerschap van Jeppe dezen we dit rond de 3 weken (zie linkerfoto hieronder). In de tuin bij mijn ouders met leuke kleding aan en een echo in de hand. De huidige zwangerschap vond ik het leuk om iets origineels te doen met Jeppe en dus begon ik met speuren op Pinterest en aangezien ik Jeroen altijd buzz lightyear noem kwam het Disney thema / Toy story naar boven en werd het Jeppe verkleed als Woody! Een leuk pakje en een cowboyhoed bestelde ik via Vinted, de knuffeltjes hadden we al. Zie hieronder rechts het resultaat. 

Kortom, wanneer en hoe je het doet, er kan van alles maar volg vooral je gevoel. Voelt het voor jou goed met 5 weken of met 20 pas, het kan allemaal en er zijn geen vaste regels voor. Ben je van een beetje aandacht of hou je het liever klein, ook daarin sta je helemaal vrij, blijf vooral dicht bij jezelf en je gezin/partner. 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.