Moeder voor Moeders!

Gepubliceerd op 19 mei 2021 om 20:52

Moeders voor Moeders, in een ver verleden had ik er wel eens iets van gehoord en een keer een pamflet van gezien maar wat het precies in hield was me niet duidelijk. Ik wist dat mijn eigen moeder aan mee had gedaan voor andere en ik had wel direct het gevoel 'dat wil ik ook'! 

Toen ik zwanger wilde worden heb ik me er verder in verdiept, het zinnetje 'geluk kun je delen' sprak me direct aan. In onze omgeving zijn er een aantal stellen waarvan we weten dat het krijgen van kinderen geen vanzelfsprekendheid is. Hele trajecten volgende, waar de een door een behandeling gezegd werd met een drieling weten we van andere dat het momenteel nog steeds niet gelukt is. 

De gedachte dat ik met onze zwangerschap iets kon betekenen voor mensen met een kinderwens die niet zomaar/vanzelf in vervulling zou gaan gaf me rust. 

Ik zal eerst even kort uitleggen wat Moeders voor Moeders inhoud. Op de website van Moeders voor moeders staat het volgende:

'Moeders voor Moeders zamelt urine in van pril zwangere vrouwen, waaruit het hCG-hormoon wordt gewonnen. Dit hormoon wordt door farmaceutische bedrijven gebruikt voor het vervaardigen van geneesmiddelen die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Als zwangere vrouw kun je dus andere vrouwen helpen om ook zwanger te worden. En daar zijn wij, en alle toekomstige moeders, jou super dankbaar voor!'

Moeders voor Moeders is actief in heel Nederland, uitgezonderd de Waddeneilanden. Je kunt je aanmelden voor deelname vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent tot en met de 11e week van je zwangerschap. Meedoen kan vanaf de 6e tot en met de 16e week. In deze periode bevat je urine namelijk het meeste hCG-hormoon'.

Een dag nadat ik mijn eerste positieve test in handen had heb ik contact opgenomen via de website. Op de website vul je, je gegevens in en er wordt dan automatisch contact met je opgenomen. Moeders voor Moeders plant dan een afspraak bij je thuis, voor deze afspraak dien je wat urine te bewaren (ochtendurine) omdat zij graag ook een test willen afnemen. Dit doen ze ter plekken tijdens de kennismaking.  

Bij ons thuis kwam een vriendelijke dame met een informatieboekje die de test afnam. Je raad het al bij ons gaat niks vanzelf of direct goed dus de eerste test gaf niks aan. Ik kreeg al direct de zenuwen maar gelukkig de 2e test gaf aan: zwanger. Deze test mag je houden (wordt in een leuk doosje gedaan, zie foto hierboven). Vervolgens wordt er een afspraak met je gemaakt voor de start. In de eerste week komen ze bij je thuis 2 kratten brengen met grote blauwe flessen erin (zie afbeelding), je krijgt een witte kan erbij om je urine op te vangen. 

Het is de bedoeling dat je vanaf je 6e week begint tot aan het moment dat je 16 weken zwanger bent. Dan is de hoeveelheid HCG namelijk flink afgenomen. ze vertelde ons dat ze van een 'zwembad' urine één spuit kunnen maken. Je begrijpt er is véééél urine nodig om de medicijnen te kunnen maken. 

Je mag alle urine opvangen, van 's morgens tot 's nachts. De hoeveel die je inlevert is altijd goed, als je bv nog werkt dan neem je die kan namelijk niet mee naar het werk (ik in ieder geval niet). De plaats waarop je kratten worden neergezet bepaal je zelf, wij wilde dat ze bij de achterdeur gezet werden zodat niet de hele buurt mee kon genieten. Verder deden ze er een soort van vuilniszakken overheen, stel het moet bij jou echt voor de deur dan doen ze die er over heen. 

Mijn eerste zwangerschap was ik enkele weken bezig toen ik te horen kreeg dat ik een miskraam zou krijgen, heel eerlijk was ik toen direct klaar met Moeders voor Moeders. Ik ben direct gestopt en heb de kratten laten ophalen. Ik kreeg nog een cadeaubon voor een bloemetje met een gedichtje, super attent. 

Toch toen ik voor de 2e keer zwanger was heb ik weer contact opgenomen, dit keer wel nadat de eerste echo goed was, dus ik ben iets later begonnen. 

Het is best een werkje om alles op te vangen en soms vergat ik het wel eens, soms had ik 4 kannen vol, soms 2 en soms begon ik zelf aan het 2e kratje. Ik merkte wel dat ik tegen de 11 weken ook wel klaar mee was om mijn urine op te vangen maar ik heb het wel netjes afgemaakt. 

Omdat ze 2 keer bij mij zijn geweest kreeg ik ook 2 opvangbakjes en 2 keer het cadeautjes (waar een mega fijne witte doek/deken in zat, die we nu nog gebruiken en waar Jeppe net na de bevalling in heeft geleefd). Ik heb netjes aangegeven dat ik dit al had gehad de eerste keer maar toch wilde ze deze opnieuw aan me aanbieden.

Voordeel hiervan was dat ik zowel op het toilet boven als beneden een krat met opvangbak kon neerzetten. Ik het begin was dit af en toe nog even improviseren want als er onverwacht bezoek was dan moest het krat even opgeborgen worden. Om je een indruk te geven van de kratten: zie afbeelding boven aan dit artikel. k kan me nu nog steeds de geur herinneren van de blauwe potten en helemaal als ze bijna vol zaten. Maar ook wanneer je een nieuwe opende, je rook dan hetgeen waarmee ze schoon gemaakt werden. 

Al met al is het een werkje en zit er een luchtje aan maar ik zou het zo opnieuw doen, als ik andere daarmee kan helpen dan doe ik daar graag wat moeite voor. Wellicht hebben wij een stel kunnen helpen om hun droom te laten veranderen in werkelijkheid. Hoe mooi is dat! 

Ben jij zwanger (net) of probeer je zwanger te worden, hou dan Moeders voor Moeders in gedachte. 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.