Zindelijkheid : Hé, doe het eens op de wc!

Gepubliceerd op 4 februari 2024 om 10:00

Het proces van zindelijkheidstraining is best wel een mijlpaal in de ontwikkeling van een kindje en kan zowel opwindend als uitdagend zijn voor zowel ouders als het kleintje zelf. Met de juiste aanpak en geduld kan deze overgang best wel soepeler verlopen maar je hoort ook vaak genoeg de horrorverhalen en wanneer ze richting de 4 gaan en het lukt niet .. wordt het toch wel een beetje spannend want met 4 moeten ze naar school en dus zindelijk zijn. 

Bij ons ging en gaat het nog niet vanzelf maar ondanks de late opstart heb ik nog niet veel te klagen. Ik vind het pittig, ja absoluut.. het vergt aandacht en geduld.

Maar ik neem jullie even mee in wat voor ONS (lees; ieder kindje is anders) werkte en wat niet en laat ik vooral zeggen: pushen werkt sowieso niet. Hou vertrouwen en raak niet in paniek dat je je baan kan gaan opzeggen omdat je kindje met 4 nog niet zindelijk is. Het komt vast goed, heb vertrouwen! Voor nu is Jeppe bijna altijd overdags zonder luier op pad, alleen als hij nog slaapt overdags (alleen bij de opvang) heeft hij een luier om en 's nachts. Natuurlijk is er nog wel eens een ongelukje maar het valt me echt enorm mee! Dan is het vaker omdat hij zijn broek en onderbroek niet ver genoeg naar beneden heeft getrokken en niet omdat hij niet op tijd naar de wc is gegaan. 

Welke tips kwam ik tegen en wat werkte voor ons wel of niet: 

Het Juiste Moment Kiezen:

  • Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo, dus er is geen vaste leeftijd om te beginnen. Kijk naar signalen zoals interesse in de wc, het aangeven van een vuile luier of het vermogen om enige tijd de luier droog te houden. 
  • Werkte dit voor ons? Nou ik dacht serieus wel 5 keer, dit is het moment. Jeppe kan goed praten en kan goed aangeven dat hij een vieze luier heeft of heel geplast, hij is geïnteresseerd in ons wc bezoek maar zelf op een potje of op de wc? Nee mama ik doe het lekker in de luier, ik ga lekker stinken! Maar Jeppe dan mag je niet naar school. oooh maar dan blijf ik lekker bij juffrouw Marlot en Lotte (van de opvang). Nou hielp bij ons niet mee dat Jeppe enorm veel last heeft gehad van zijn ontlasting toen hij klein was en we hem voor de juiste houding op het potje zetten als hij verstopt zat, waardoor hij nu nog net niet bang is voor het potje. Hij moest er echt een hele tijd niks van weten! En net toen ik dacht dat het nooit goed kwam kreeg hij interesse voor de wc verkleiner.. en zelf het potje staat nu weer af en toe in de kamer. Volg hierin echt je gevoel en het ritme van je kindje, forceren en erop zetten terwijl hij niet wilde werkte juist averechts. 

Creëer een Positieve Omgeving:

  • Maak de wc of het potje aantrekkelijk voor je kind met leuke boekjes of een klein speeltje.
  • Loof je kind voor elke poging, ongeacht het resultaat, om het zelfvertrouwen te vergroten.
  • Werkte dit voor ons? Ik dacht ooh hij is gek van Bumba, een potje en wc verkleiner van Bumba. Eerlijk? hij heeft er nog nooit naar gekeken, kreeg en geen interesse in en heeft zelfs de stikkers nu hij er wel op gaat er vanaf getrokken. Verder een boekje aanbieden, spelende wijs? Het maakt hem allemaal niks uit. Geen interesse! Wat wel werkte is toen de interesse ontstond is te gaan werken met stickertjes op een plas en poepposter. En bij een rijtje vol kreeg hij een snoepje en bij een hele kaart vol en kleine cadeautje (echt klein). Hij is er niet heel consequent in, in het plakken maar vind het nog wel leuk en door hem af en toe nieuwe stickers te geven houden we wel zijn interesse vast. 

De juiste uitrusting 

  • Investeer in een kindvriendelijk potje of een krukje om gemakkelijk de wc te kunnen bereiken.
  • Gebruik comfortabele onderbroeken in plaats van luiers om de overgang te benadrukken.
  • Werkte dit voor ons? Zoals eerder aangegeven gaf hij niks om het uiterlijk van de potjes/wc verkleiner. Wat hij wel leuk vond? Nieuw ondergoed met leuke printjes, lekker zacht. Verschillende zoals ballenknijpers en boxers. Hij is echt een trots jongetje met zijn mooie gele boxer. 

Leer het Verschil tussen Droog en Nat:

  • Leer je kind het verschil tussen een droge en natte luier. Dit helpt bij het bewustzijn van het lichaam.
  • Laat je kind zelfstandig handen wassen na het toiletgebruik.
  • Werkte dit voor ons? Het enige waarbij ik dit gebruik voor nu is aangeven in de ochtend of zijn luier droog of nat is. Verder weet hij heel goed als hij geplast heeft dat zijn broek dan nat is. Dan komt hij aanlopen en vraagt hij of we het samen kunnen oplossen.

Gebruik Beloningen en Positieve Versterking:

  • Stel een beloningssysteem op met stickers of kleine traktaties voor succesvolle toiletbezoeken.
  • Vermijd straffen voor ongelukjes, maar moedig aan om volgende keer beter te proberen.
  • Werkte dit voor ons? Zoals eerder aangegeven hebben wij gewerkt met stickertjes en kleine beloningen. Verder hebben we hem aangegeven dat die echt een grote jongen was (de trots stroomde van hem af) en hij wilde vaak even opa of oma bellen als het gelukt was. Verder hebben we hem nooit gestraft als er een ongelukje was. We zeiden altijd 'kom we gaan het oplossen'. Daarna kwam hij ook op die manier naar ons, van er is een ongelukje gebeurd zullen we het samen oplossen. 

Stel een Routine In:

  • Creëer een routine voor toiletbezoeken, zoals direct na het ontwaken, na de maaltijden en voor het slapengaan.
  • Moedig regelmatige toiletbezoeken aan, zelfs als je kind niet aangeeft het nodig te hebben.
  • Werkte dit voor ons? Nee absoluut niet. Het enige wat ik doe is af en toe checken als er een langere tijd tussen zit of hij niet moet plassen en na het eten. We hebben dit geprobeerd in de ochtend maar dan wil die niet eens op de wc. We krijgen hier geen structuur in. Alleen voordat we weg gaan in de auto bijvoorbeeld dan weet hij dat hij even moet proberen. Voor de rest komt hij er echt zelf mee. 

Geduld en Begrip:

  • Wees geduldig en begripvol, want zindelijk worden is een leerproces.
  • Ongelukjes zijn normaal en maken deel uit van het proces; reageer hier kalm op.
  • Werkte dit voor ons? Ja, het aangeven we gaat het oplossen bij een ongelukje vond Jeppe heel fijn en we gaven ook aan als het niet lukte maar je hebt het wel goed geprobeerd. Deze positieve insteek werkte bij ons heel goed. 

Overgang naar de Grote Wc:

  • Na succesvol potjestraining kun je overstappen op de grote wc met behulp van een verkleinzitje.
  • Laat je kind betrokken zijn bij dit proces om hen enthousiast te maken.
  • Werkte dit bij ons? Nee wij zijn juist gestart op de grote wc met verkleiner omdat hij een trauma had voor het potje. 

Nachtelijk Zindelijk Worden:

  • Nachtelijke zindelijkheid kan langer duren. Beperk de hoeveelheid vloeistoffen voor het slapengaan en prijs droge nachten.
  • Werkte dit voor ons? Wij zijn momenteel nog niet begonnen met zindelijk worden in de nacht. Voor nu vinden we dit al enorm fijn, dat dit lukt en we willen dit niet forceren. We geven wel aan.. ooh je bent de hele nacht droog, goed zo maar we pushen niks. 

Onthoud dat elk kind uniek is, en er bestaat geen one-size-fits-all benadering van zindelijkheidstraining. Het is een proces dat tijd, toewijding en begrip vereist. Met een positieve instelling en een ondersteunende aanpak kun je je kind begeleiden naar zelfstandigheid en hen helpen comfortabel te worden met dit belangrijke aspect van hun groei. Voor de een werkt een harde aanpak en een strenge training, bij de ander gaan het van de een op de andere dag en de ander gaat het geleidelijk steeds beter. Geef je kindje de ruimte om het om zijn/haar niveau te doen. 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.